De Loep, Nieuws

Dit zijn de genomineerden voor De Loep 2022

DSC_3270

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 9 juni 2023, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 142 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de aanmoedigingsprijs.

De jury onder voorzitterschap van Ayfer Erkul heeft de volgende inzendingen genomineerd:

OPSPOREND

 • BOOS – This is The Voice YouTube.com/BOOS – Marije de Roode, Tim Hofman, Emma van den Berg, Charlotte Werkman, Jasper Steenhuis, Lienke Luiking van Andringa, Joshua van Grinsven, Sam Tollenaar, Olivier Driessens, Niquel Matitahatiwen, Nick Evers, Mirou Tjeertes
 • Van Arnhem naar Assads martelcel – NRC – Melvyn Ingleby
 • Seksueel misbruik door bisschop en Nobelprijswinnaar Belo. ‘Wat ik wil zijn excuses.’ – De Groene Amsterdammer -Tjitske Lingsma

SIGNALEREND

 • Een tapijt van hazelnoten – De Groene Amsterdammer – Anne Branbergen
 • Boer Burger Beeldvorming – Argos Medialogica (Human) – Myrthe Buitenhuis en Ruben Altena
 • Help! De dokter verdwijnt – De Groene Amsterdammer / SPIT – Roos Menkhorst en Catrien Spijkerman

CONTROLEREND

 • 63 stutten en nóg ging de gaskraan verder open (NRC)/ Anatomie van een gasdrama (DvhN) (2) Hoe Wiebes het vertrouwen van de Groningers verspeelde (NRC) / Alleen maar verliezers (DvhN) – NRC en Dagblad van het Noorden – Wubby Luyendijk, Claudia Kammer, Lyanne Levy, Mark Middel, Bas van Sluis en Derk Stokmans
 • Syrië, de giftige oorlog – Canvas (VRT) – Inge Vrancken en Rudi Vranckx
 • Gooien met grond: de verdozing van Nederland – Bijou van der Borst, Karlijn Saris, Romy van Dijk, Coen Ramaer en Janna Nieuwenhuijzen – Investico / De Groene Amsterdammer

 ASN AANMOEDIGINGSPRIJS

 • Wat heeft IJsselstein nog te zeggen over IJsselstein? – Mark Lievisse Adriaanse – NRC
 • ”Met een harde knal schiet de betonspuit los – wat er misgaat in ‘het veiligste bouwproject van Nederland” – Tobiah Palm en Anouk Suntjens – NRC
 • Gooien met grond: de verdozing van Nederland – Bijou van der Borst, Karlijn Saris, Romy van Dijk, Coen Ramaer en Janna Nieuwenhuijzen – Investico / De Groene Amsterdammer

Gerelateerde artikelen

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Op maandag 22 mei om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk