Nieuws & Artikelen

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten is verbijsterd over de manier waarop minister Kuipers (VWS) heeft gereageerd op een recent verschenen advies over de manier waarop zijn ministerie de Wob/Woo-verzoeken over corona afhandelt. De VVOJ heeft dat in een brief aan de minister laten weten.

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 9 juni 2023, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 142 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de aanmoedigingsprijs.

Op maandag 22 mei om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

“We vieren de eerste verjaardag van een kindje dat nog steeds in de couveuse ligt.” Aldus vanmorgen Serv Wiemers, lid van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), tijdens een webinar ‘1 jaar Wet open overheid’.

Mannen zijn niet alleen oververtegenwoordigd in de onderzoeksjournalistiek. Ze verdienen ook meer. Verder valt op dat er binnen redacties steeds meer ruimte is voor onderzoeksjournalistiek, al is er op diezelfde redacties nog steeds een gebrek aan diversiteit. Dat blijkt uit het eindrapport ‘Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022’.

Met veel genoegen kunnen we melden dat er zich meerdere kandidaten hebben gemeld voor het bestuur van de VVOJ. Ook stelt zittend bestuurslid en penningmeester Jef Poortmans zich herverkiesbaar.