Een dag voor de VVOJ Conferentie – op donderdag 16 november – organiseert de VVOJ 3 verschillende masterclasses verdeeld over de dag.
Sinds de invoering van de Woo is een strijd losgebarsten over de toepassing van de zogenaamde ‘i-grond’. Daarmee kunnen documenten geweigerd worden die het ‘goed functioneren van de staat’ bedreigen. Die strijd dreigt in het nadeel van openbaarheid te worden beslecht door slordige wetgeving, bewust misbruikt door de overheid. Verzoekers raken het spoor bijster, rechters letten niet goed op. Een reconstructie én een pleidooi voor een snelle wetswijziging.
De Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2023 vindt dit jaar plaats in Gent aan de Arteveldehogeschool. Het volledige programma publiceren we in de loop van volgende week.
Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.
Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.
Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.
De Global Investigative Journalism Conference (GIJC) is ‘s werelds grootste bijeenkomst van onderzoeksjournalisten. De conferentie biedt training in tools, workshops en netwerkmogelijkheden. Om de twee jaar wordt er een wereldconferentie georganiseerd. Inmiddels heeft GIJC meer dan 10.000 journalisten uit 140 landen samengebracht.
Het ministerie van Algemene Zaken is onvoldoende behulpzaam geweest bij de behandeling van een Woo-verzoek van journalist én bij de bemiddelingspoging die daarop volgde. Het ministerie had zich actiever moeten opstellen. Dat concludeert het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in een advies aan premier Rutte.
Al zo’n twee decennia lang inspireren Journalismfund Europe en Thomas More Hogeschool Mechelen mensen om via het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek hun stap in de onderzoeksjournalistiek te wagen. De eenjarige opleiding serveert niet alleen de beste tools, technieken en onderzoeksmethoden, maar zet ook in op schrijfvaardigheid en cross-border samenwerkingen.