VVOJ Start

VVOJ Start bestaat uit Tim Luimes, Eva Hofman, Johan van Heerde en Olaf Geurts. Wij zijn er voor mensen die nog niet zo lang onderzoeksjournalist zijn en mensen die graag als onderzoeksjournalist willen beginnen. We organiseren cafés zodat we samen kunnen optrekken en kunnen leren van elkaars ervaringen. Daarnaast zullen we dit jaar ervaren onderzoeksjournalisten uitnodigen om te komen vertellen over het vak. 

Wie zijn wij

Tim Luimes (1995) is freelance onderzoeksjournalist, lid van The Investigative Desk en voorzitter van VVOJ Start. Hij doet onderzoek naar de tabaks- en (agro)chemische industrie, studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en publiceerde zijn onderzoek in verschillende media waaronder NOS, NRC, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en Follow The Money.

Johan van Heerde (1991) studeerde bedrijfseconomie in Enschede en daarna journalistiek aan de SvJ in Utrecht. Tijdens zijn studie werkte hij twee jaar bij Tubantia in Almelo en twee jaar als freelancer bij Blendle in Utrecht. Sinds 2017 werkt hij bij Trouw, aanvankelijk op de redactie economie en nu bij de redactie binnenland.

Eva Hofman (1995) is journalist bij De Groene Amsterdammer, waar ze schrijft over technologie en de Data & Debat-onderzoeken coördineert. Ze studeerde Russisch en Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam en schreef als freelancer voor onder meer Het Parool, NRC en ANP. 

Olaf Geurts (1997) is freelance journalist bij The Investigative Desk. Hier wil hij zich vooral vastbijten in de energiesector. Hij studeerde bedrijfskunde en filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

We willen de nieuwste lichting onderzoeksjournalisten graag uitnodigen voor het allereerste VVOJ Startcafé, op 30 juni in café De Bastaard in Utrecht.

Corona of geen corona, de VVOJ heeft er een enthousiaste werkgroep bij: de jongeren. Ze waren al druk bezig met een eigen jongerenconferentie op poten te zetten, maar die is voorlopig uitgesteld. Binnen de vereniging zullen ze zich bekommeren om studenten en starters en meedenken over wat ze willen zien op de jaarlijkse conferentie.
Café Willem Slok (Utrecht) zit op maandagavond 5 maart stampvol. Voor zo’n 35 jonge collega’s vertellen Liza van Lonkhuyzen (NRC) en Danël Verlaan (RTL Nieuws) hoe je met techjournalistiek verder kunt gaan dan de nieuwste iPhone recenseren en écht nieuwe gegevens kunt opgraven.
Onderzoeksjournalistiek in ‘Tech’ is het thema van het eerstvolgende VVOJ-Jongerencafé. Welke verhalen liggen voor het oprapen? Op maandag 5 maart leer je het van de besten!