Trainingen

De VVOJ organiseert verschillende trainingen: zowel individuele trainingen als trainingen tijdens de conferentie en in de vorm van speciale trainingsdagen. Houd daarvoor onze agenda en onze nieuwsbrief in de gaten. 

Conferentie

De VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek is jaarlijkse, tweedaagse trainingsconferentie, die afwisselend in Nederland en Vlaanderen wordt gehouden. De focus ligt op het uitwisselen van methoden en technieken. De workshops, trainingen en presentaties worden veelal door journalisten gegeven, vaak op basis van hun eigen ervaringen met concrete onderzoeksprojecten. De conferentie biedt daarbij veel gelegenheid tot netwerken.

VVOJ in de Regio

De VVOJ organiseert speciale trainingsdagen voor lokale en regionale journalisten die beter en sneller willen uitzoeken wat er in hun verspreidingsgebied leeft. Medewerkers van lokale en regionale dagbladen, omroepen en websites, maar ook niet-geschoolde journalisten of vrijwilligers die in hun werk de diepte opzoeken, kunnen deelnemen. Tijdens de trainingen ligt de focus op laagdrempelige, weinig tijdrovende en goedkope manieren van onderzoek. De trainingsdag houdt rekening met verschillende niveaus.

VVOJ Jongeren

VVOJ Jongeren probeert jonge journalisten handvatten mee te geven om te beginnen aan onderzoek. Dat doen we door kennis en vaardigheden over te dragen en door ons netwerk ter beschikking te stellen. Daarnaast zet de werkgroep zich in voor meer begeleiding van jonge onderzoeksjournalisten en meer aandacht voor het vakgebied in het onderwijs. Om deze doelstellingen te realiseren, organiseert de jongerengroep workshops, bijeenkomsten en debatten. Met als hoofdactiviteit onze jaarlijkse trainingsdag waar jonge journalisten speciale workshops volgen van ervaren journalisten uit het beroepenveld.

“Gluren bij de buren is altijd fijn, zeker als het inspirerende collega’s zijn. Door kennis en ervaringen te delen houden we elkaar scherp, vullen we elkaar aan en verleggen we op alle mogelijke manieren journalistieke grenzen.”
Annick Hus