VVOJ Jongeren

Veel jonge journalisten dromen ervan onderzoeksjournalist te worden. Uren spitten in archieven, interviews in donkere parkeergarages en uiteindelijk een scoop. Maar hoe begin je? Vanuit die vraag is VVOJ Jongeren ontstaan. Deze werkgroep, die bestaat uit jonge journalisten, wil studenten journalistiek en beginnende journalisten enthousiasmeren voor onderzoek en hen helpen daarmee een start te maken.

Activiteiten en doelstellingen

VVOJ Jongeren probeert jonge journalisten handvatten mee te geven om te beginnen aan onderzoek. Dat doen we door kennis en vaardigheden over te dragen en door ons netwerk ter beschikking te stellen. Daarnaast zet de werkgroep zich in voor meer begeleiding van jonge onderzoeksjournalisten en meer aandacht voor het vakgebied in het onderwijs.

Om deze doelstellingen te realiseren, organiseert de jongerengroep workshops, bijeenkomsten en debatten. Met als hoofdactiviteit onze jaarlijkse trainingsdag waar jonge journalisten speciale workshops volgen van ervaren journalisten uit het beroepenveld.

Corona of geen corona, de VVOJ heeft er een enthousiaste werkgroep bij: de jongeren. Ze waren al druk bezig met een eigen jongerenconferentie op poten te zetten, maar die is voorlopig uitgesteld. Binnen de vereniging zullen ze zich bekommeren om studenten en starters en meedenken over wat ze willen zien op de jaarlijkse conferentie.
Café Willem Slok (Utrecht) zit op maandagavond 5 maart stampvol. Voor zo’n 35 jonge collega’s vertellen Liza van Lonkhuyzen (NRC) en Danël Verlaan (RTL Nieuws) hoe je met techjournalistiek verder kunt gaan dan de nieuwste iPhone recenseren en écht nieuwe gegevens kunt opgraven.
Onderzoeksjournalistiek in ‘Tech’ is het thema van het eerstvolgende VVOJ-Jongerencafé. Welke verhalen liggen voor het oprapen? Op maandag 5 maart leer je het van de besten!