Nieuws

VVOJ Start

Schermafbeelding 2022-05-12 om 15.20.39

We willen de nieuwste lichting onderzoeksjournalisten graag uitnodigen voor het allereerste VVOJ Startcafé, op 30 juni in café De Bastaard in Utrecht.

VVOJ Start bestaat uit Tim Luimes, Eva Hofman, Johan van Heerde en Olaf Geurts. Wij zijn er voor mensen die nog niet zo lang onderzoeksjournalist zijn en mensen die graag als onderzoeksjournalist willen beginnen. We organiseren cafés zodat we samen kunnen optrekken en kunnen leren van elkaars ervaringen. Daarnaast zullen we dit jaar ervaren onderzoeksjournalisten uitnodigen om te komen vertellen over het vak. Op 30 juni beginnen we met De Grote Kennismakingsborrel: wij willen uitleggen wie we zijn en wat we doen – en we willen graag van jou horen waar je behoefte aan hebt. Denk je graag mee over interessante sprekers en evenementen, of drink je gewoon graag een drankje met ons? Wees dan welkom.

Tim Luimes (1995) is freelance onderzoeksjournalist, lid van The Investigative Desk en voorzitter van VVOJ Start. Hij doet onderzoek naar de tabaks- en (agro)chemische industrie, studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en publiceerde zijn onderzoek in verschillende media waaronder NOS, NRC, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en Follow The Money.

Johan van Heerde (1991) studeerde bedrijfseconomie in Enschede en daarna journalistiek aan de SvJ in Utrecht. Tijdens zijn studie werkte hij twee jaar bij Tubantia in Almelo en twee jaar als freelancer bij Blendle in Utrecht. Sinds 2017 werkt hij bij Trouw, aanvankelijk op de redactie economie en nu bij de redactie binnenland.

Eva Hofman (1995) is journalist bij De Groene Amsterdammer, waar ze schrijft over technologie en de Data & Debat-onderzoeken coördineert. Ze studeerde Russisch en Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam en schreef als freelancer voor onder meer Het Parool, NRC en ANP. 

Olaf Geurts (1997) is freelance journalist bij The Investigative Desk. Hier wil hij zich vooral vastbijten in de energiesector. Hij studeerde bedrijfskunde en filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.


VVOJ Startcafé

📍De Bastaard – Jansveld 17, 3512 BD Utrecht

📆 19.00 op donderdag 30 juni

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk