Nieuws, VVOJ café, VVOJ Start

VVOJ Start Café: Binnenkomen in gesloten kringen

Schermafbeelding 2022-05-12 om 15.20.39

Onderzoeksjournalistieke starters en aspiranten opgelet! Dinsdag 27 september is het zover, dan zal het tweede VVOJ Start Café plaatsvinden.

We gaan het hebben over binnenkomen in gesloten kringen. Onderzoeksjournalist Lucien Hordijk zal komen vertellen over hoe hij erin geslaagd is om binnen te dringen tot de farmaceutische industrie. Mede dankzij zijn bronnen binnen het gesloten bolwerk van de farma publiceerde Lucien de afgelopen jaren spraakmakende artikelen in NRC, FTM, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, De Correspondent en het British Medical Journal. Met zijn onderzoek naar lutetium-octreotaat in het NtvG, een kankermedicijn dat werd opgekocht door een farmaceut die de prijs vervijfvoudigde, werd hij genomineerd voor de VVOJ Aanmoedigingsprijs en de Tegel.

Het belooft een spannend verhaal te worden, met na afloop natuurlijk weer een borrel. Moet je bij zijn!

Deze editie zal plaatsvinden op de redactie van de Groene Amsterdammer in Amsterdam. Toegang is gratis wel even aanmelden via Eventbrite

  • Datum: 27 september 19:00
  • Spreker: Lucien Hordijk
  • Interviewer: Eva Hofman
  • Locatie: Redactie Groene Amsterdammer, Singel 464, Amsterdam

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk