Nieuws, VVOJ café, VVOJ Start

VVOJ Start Café: Binnenkomen in gesloten kringen

Schermafbeelding 2022-05-12 om 15.20.39

Onderzoeksjournalistieke starters en aspiranten opgelet! Dinsdag 27 september is het zover, dan zal het tweede VVOJ Start Café plaatsvinden.

We gaan het hebben over binnenkomen in gesloten kringen. Onderzoeksjournalist Lucien Hordijk zal komen vertellen over hoe hij erin geslaagd is om binnen te dringen tot de farmaceutische industrie. Mede dankzij zijn bronnen binnen het gesloten bolwerk van de farma publiceerde Lucien de afgelopen jaren spraakmakende artikelen in NRC, FTM, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, De Correspondent en het British Medical Journal. Met zijn onderzoek naar lutetium-octreotaat in het NtvG, een kankermedicijn dat werd opgekocht door een farmaceut die de prijs vervijfvoudigde, werd hij genomineerd voor de VVOJ Aanmoedigingsprijs en de Tegel.

Het belooft een spannend verhaal te worden, met na afloop natuurlijk weer een borrel. Moet je bij zijn!

Deze editie zal plaatsvinden op de redactie van de Groene Amsterdammer in Amsterdam. Toegang is gratis wel even aanmelden via Eventbrite

  • Datum: 27 september 19:00
  • Spreker: Lucien Hordijk
  • Interviewer: Eva Hofman
  • Locatie: Redactie Groene Amsterdammer, Singel 464, Amsterdam

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Hoe komt de journalistiek uit de crisisstand? Ontsnapt ons vak na de opeenstapeling van crises – corona, Oekraïne, klimaat, gas, vertrouwen en wat niet meer – ooit nog uit het frame waar ze zelf zo verslaafd aan is?

 

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk