VVOJ Jongeren

VVOJ Jongerencafé gaat in techzaken

Liza van Lonkhuyzen in het VVOJ Jongerencafé. FOTO PAUL SCHRAM

Hoe je met techjournalistiek écht nieuwe gegevens kunt opgraven. Daar ging het over tijdens het eerste VVOJ Jongerencafé van 2018. Een kort verslag.

door JERRY VERMANEN

Café Willem Slok (Utrecht) zit op maandagavond 5 maart stampvol. Voor zo’n 35 jonge collega’s vertellen Liza van Lonkhuyzen (NRC) en Danël Verlaan (RTL Nieuws) hoe je met techjournalistiek verder kunt gaan dan de nieuwste iPhone recenseren en écht nieuwe gegevens kunt opgraven.

De belangrijkste tip voor journalisten die nieuw in de techjournalistiek stappen: bouw een goed netwerk op van technisch sterk onderlegde personen. Ga naar hackersconferenties, deel visitekaartjes uit, vraag of ze willen meelezen met je artikelen.

Dat levert veel nieuwe informatie op, maar je kunt ook gênante fouten in je artikel voorkomen. Het is al lastig genoeg om technisch ingewikkelde zaken te vertalen naar een algemeen publiek. Iemand die met jou meeleest, kan fouten eruit pikken die je maakt door het versimpelen van je onderwerp.

Ook de term responsible disclosure viel een aantal keer. Dat houdt in dat je een beveiligingslek pas meldt nadat het verantwoordelijke bedrijf op de hoogte is gesteld en het lek is gedicht. Hiermee voorkom je dat door jouw scoop nog meer burgers het slachtoffer worden van een fout. Iets waar je als beginnend techjournalist misschien niet bij stil zou staan.

Gerelateerde artikelen

Corona of geen corona, de VVOJ heeft er een enthousiaste werkgroep bij: de jongeren. Ze waren al druk bezig met een eigen jongerenconferentie op poten te zetten, maar die is voorlopig uitgesteld. Binnen de vereniging zullen ze zich bekommeren om studenten en starters en meedenken over wat ze willen zien op de jaarlijkse conferentie.
Onderzoeksjournalistiek in ‘Tech’ is het thema van het eerstvolgende VVOJ-Jongerencafé. Welke verhalen liggen voor het oprapen? Op maandag 5 maart leer je het van de besten!

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk