De Loep, Longlist

Wat heeft IJsselstein nog te zeggen over IJsselstein?

NRC
Mark Lievisse Adriaanse
Kranten Two-tone

Het onderzoek gaat in op de diepere trend van een toenemend democratisch tekort in de lokale politiek. Aan de hand van het voorbeeld IJsselstein laat Mark Lieve Adriaanse zien hoe burgers en gemeenteraden steeds minder te zeggen hebben over hun directe leefomgeving.

In het onderzoek staat de vraag centraal: wat heeft een gemeente nog over zichzelf te zeggen. Steeds minder: de rijksoverheid draagt steeds meer taken aan gemeenten over, maar geeft daar geen financiering bij. In bijna iedere kleine gemeente, toont de journalist aan met interviews en rapporten, wordt de lokale democratie bedreigd. Gemeenten worden gedwongen om samen te werken, hoewel nergens is aangetoond dat dit een succesvolle weg is.

Cijfers tonen aan dat belangstelling om actief te zijn in de lokale politiek al jarenlang afneemt. Gemeentelijke samenwerkingen maken ondoorzichtig waar in feite beslissingen worden genomen. Die incongruente lappendeken dreigt een bestuurslaag te worden tussen provincie en gemeenten. Ook toont de journalist overtuigend aan dat over steeds meer geld steeds minder democratische controle plaatsvindt.

Naast lokale politici sprak de journalist ook met externe deskundigen om zijn verhaal over IJsselstein in het kader van de bredere politiek te kunnen plaatsen.

Een van de conclusies luidt dan ook dat Gemeenteraden en burgers steeds minder te zeggen hebben over hun directe leefomgeving.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk