De Loep, Longlist

Wat heeft IJsselstein nog te zeggen over IJsselstein?

NRC
Mark Lievisse Adriaanse
Kranten Two-tone

Het onderzoek gaat in op de diepere trend van een toenemend democratisch tekort in de lokale politiek. Aan de hand van het voorbeeld IJsselstein laat Mark Lieve Adriaanse zien hoe burgers en gemeenteraden steeds minder te zeggen hebben over hun directe leefomgeving.

In het onderzoek staat de vraag centraal: wat heeft een gemeente nog over zichzelf te zeggen. Steeds minder: de rijksoverheid draagt steeds meer taken aan gemeenten over, maar geeft daar geen financiering bij. In bijna iedere kleine gemeente, toont de journalist aan met interviews en rapporten, wordt de lokale democratie bedreigd. Gemeenten worden gedwongen om samen te werken, hoewel nergens is aangetoond dat dit een succesvolle weg is.

Cijfers tonen aan dat belangstelling om actief te zijn in de lokale politiek al jarenlang afneemt. Gemeentelijke samenwerkingen maken ondoorzichtig waar in feite beslissingen worden genomen. Die incongruente lappendeken dreigt een bestuurslaag te worden tussen provincie en gemeenten. Ook toont de journalist overtuigend aan dat over steeds meer geld steeds minder democratische controle plaatsvindt.

Naast lokale politici sprak de journalist ook met externe deskundigen om zijn verhaal over IJsselstein in het kader van de bredere politiek te kunnen plaatsen.

Een van de conclusies luidt dan ook dat Gemeenteraden en burgers steeds minder te zeggen hebben over hun directe leefomgeving.

Gerelateerde artikelen

Wie heeft er niet naar gekeken? In de online uitzending van BOOS deden (vermeende) slachtoffers van seksueel wangedrag en machtsmisbruik rondom talentenjacht The Voice of Holland hun verhaal. Miljoenen Nederlanders logden in en namen met verbazing kennis over de misdragingen van bandleider Jeroen Rietbergen en de juryleden Marco Borsato en Ali B. Producent John de Mol reageert op camera bij BOOS, waarin hij vooral de schuld lijkt neer te leggen bij vrouwen die niet praten.

Ondanks beloftes van het Rijk en de provincies om verdozing tegen te gaan, komen er tot eind 2023 minstens 64 distributiecentra bij. Ook worden de pakhuizen steeds groter. Ze zijn gemiddeld zo’n 48.000 vierkante meter, anderhalf keer zo groot als ze nu zijn. In meer dan de helft van de gevallen komen de distributiecentra op plekken die nog groen zijn, zoals weilanden.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk