De Loep, Longlist

Wat heeft IJsselstein nog te zeggen over IJsselstein?

NRC
Mark Lievisse Adriaanse
Kranten Two-tone

Het onderzoek gaat in op de diepere trend van een toenemend democratisch tekort in de lokale politiek. Aan de hand van het voorbeeld IJsselstein laat Mark Lieve Adriaanse zien hoe burgers en gemeenteraden steeds minder te zeggen hebben over hun directe leefomgeving.

In het onderzoek staat de vraag centraal: wat heeft een gemeente nog over zichzelf te zeggen. Steeds minder: de rijksoverheid draagt steeds meer taken aan gemeenten over, maar geeft daar geen financiering bij. In bijna iedere kleine gemeente, toont de journalist aan met interviews en rapporten, wordt de lokale democratie bedreigd. Gemeenten worden gedwongen om samen te werken, hoewel nergens is aangetoond dat dit een succesvolle weg is.

Cijfers tonen aan dat belangstelling om actief te zijn in de lokale politiek al jarenlang afneemt. Gemeentelijke samenwerkingen maken ondoorzichtig waar in feite beslissingen worden genomen. Die incongruente lappendeken dreigt een bestuurslaag te worden tussen provincie en gemeenten. Ook toont de journalist overtuigend aan dat over steeds meer geld steeds minder democratische controle plaatsvindt.

Naast lokale politici sprak de journalist ook met externe deskundigen om zijn verhaal over IJsselstein in het kader van de bredere politiek te kunnen plaatsen.

Een van de conclusies luidt dan ook dat Gemeenteraden en burgers steeds minder te zeggen hebben over hun directe leefomgeving.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk