De Loep, Longlist

Van Arnhem naar Assads martelcel

NRC
Melvyn Ingleby
docs two tone

Dit onderzoeksverhaal gaat over een Arnhemmer die in het voorjaar van 2013 spoorloos verdween in Libanon. Het onthult dat hij gevangen is genomen door het Assad-regime, jarenlang is gemarteld en daarbij vrijwel zeker om het leven is gekomen. Aan de hand van getuigenissen van de celgenoten van de Arnhemmer, zijn familie en vrienden en een speurtocht door de krochten van de Syrische inlichtingendienst wordt langzaam maar zeker duidelijk wat er is gebeurd.

Het artikel laat ook zien dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de familie van de Arnhemmer nauwelijks bijstond en mogelijkheden om de Nederlander vrij te krijgen onbenut liet. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok was zelfs persoonlijk op de hoogte waren van de zaak, maar ondanks het overduidelijke levensgevaar waarin deze Nederlander zich verkeerde, liet Nederland mogelijkheden om hem bij te staan onbenut.

In het artikel schetst de auteur ook de bredere context van Assads martelmachine, daardoor gaat dit verhaal niet alleen over één Nederlander, maar over een systeem dat tienduizenden Syriërs heeft doen verdwijnen of de dood injoeg.

Uiteindelijk nam de auteur contact op met de broer  van het slachtoffer en moest hij hem mededelen dat zijn broer was vermoord. Hij nam de tijd om zijn vertrouwen te winnen en kon zo nog dichter bij de Arnhemmer komen.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk