De Loep, Longlist

BOOS – This is The Voice

BOOS (BNN/VARA)
Marije de Roode, Tim Hofman , Emma van den Berg, Charlotte Werkman, Jasper Steenhuis, Lienke Luiking van Andringa, Joshua van Grinsven , Sam Tollenaar, Olivier Driessens , Niquel Matitahatiwen, Nick Evers en Mirou Tjeertes
Camera

Wie heeft er niet naar gekeken? In de online uitzending van BOOS deden (vermeende) slachtoffers van seksueel wangedrag en machtsmisbruik rondom talentenjacht The Voice of Holland hun verhaal. Miljoenen Nederlanders logden in en namen met verbazing kennis over de misdragingen van bandleider Jeroen Rietbergen en de juryleden Marco Borsato en Ali B. Producent John de Mol reageert op camera bij BOOS, waarin hij vooral de schuld lijkt neer te leggen bij vrouwen die niet praten.

Voor het onderzoek is met 53 mensen gesproken en nog lang na de uitzending ontving de redactie berichten via Instagram, DM of per mail over vermeend (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en/of machtsmisbruik inde context van The Voice, of in relatie tot de vermeende daders. De getuigenissen van de bronnen zijn geverifieerd met andere getuigenissen en jaar- of plaatsaanduidingen. Ook zijn er appjes en andere schriftelijke bewijzen  van vermeende daders ingezien.

Vanwege de gevoeligheid van het onderzoek kregen omroep, producent en beschuldigden acht dagen de tijd voor hun wederhoor. Dit leidde ongewild tot publiciteit vooraf omdat Rtl al vooraf de uitzending van de buis haalde.

De redactie heeft lang geworsteld met de vraag of John de Mol aan het eind van de uitzending mocht reageren. Redacteuren waren bang dat de aandacht op John de Mol zou komen te liggen en niet bij de slachtoffers. Uiteindelijk wordt besloten dat van tevoren niet bekend mag worden dat De Mol in de uitzending zit. Hierdoor luisterden de kijkers eerst 45 minuten lang naar de slachtoffers voordat John de Mol aan het woord kwam.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk