De Loep, Longlist

BOOS – This is The Voice

BOOS (BNN/VARA)
Marije de Roode, Tim Hofman , Emma van den Berg, Charlotte Werkman, Jasper Steenhuis, Lienke Luiking van Andringa, Joshua van Grinsven , Sam Tollenaar, Olivier Driessens , Niquel Matitahatiwen, Nick Evers en Mirou Tjeertes
Camera

Wie heeft er niet naar gekeken? In de online uitzending van BOOS deden (vermeende) slachtoffers van seksueel wangedrag en machtsmisbruik rondom talentenjacht The Voice of Holland hun verhaal. Miljoenen Nederlanders logden in en namen met verbazing kennis over de misdragingen van bandleider Jeroen Rietbergen en de juryleden Marco Borsato en Ali B. Producent John de Mol reageert op camera bij BOOS, waarin hij vooral de schuld lijkt neer te leggen bij vrouwen die niet praten.

Voor het onderzoek is met 53 mensen gesproken en nog lang na de uitzending ontving de redactie berichten via Instagram, DM of per mail over vermeend (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en/of machtsmisbruik inde context van The Voice, of in relatie tot de vermeende daders. De getuigenissen van de bronnen zijn geverifieerd met andere getuigenissen en jaar- of plaatsaanduidingen. Ook zijn er appjes en andere schriftelijke bewijzen  van vermeende daders ingezien.

Vanwege de gevoeligheid van het onderzoek kregen omroep, producent en beschuldigden acht dagen de tijd voor hun wederhoor. Dit leidde ongewild tot publiciteit vooraf omdat Rtl al vooraf de uitzending van de buis haalde.

De redactie heeft lang geworsteld met de vraag of John de Mol aan het eind van de uitzending mocht reageren. Redacteuren waren bang dat de aandacht op John de Mol zou komen te liggen en niet bij de slachtoffers. Uiteindelijk wordt besloten dat van tevoren niet bekend mag worden dat De Mol in de uitzending zit. Hierdoor luisterden de kijkers eerst 45 minuten lang naar de slachtoffers voordat John de Mol aan het woord kwam.

Gerelateerde artikelen

Het onderzoek gaat in op de diepere trend van een toenemend democratisch tekort in de lokale politiek. Aan de hand van het voorbeeld IJsselstein laat Mark Lieve Adriaanse zien hoe burgers en gemeenteraden steeds minder te zeggen hebben over hun directe leefomgeving.

Ondanks beloftes van het Rijk en de provincies om verdozing tegen te gaan, komen er tot eind 2023 minstens 64 distributiecentra bij. Ook worden de pakhuizen steeds groter. Ze zijn gemiddeld zo’n 48.000 vierkante meter, anderhalf keer zo groot als ze nu zijn. In meer dan de helft van de gevallen komen de distributiecentra op plekken die nog groen zijn, zoals weilanden.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk