De Loep, Longlist

Seksueel misbruik door bisschop en Nobelprijswinnaar Belo

De Groene Amsterdammer
Tjitske Lingsma
getipt_2t

De Oost-Timorese Nobelvredesprijswinnaar bisschop Carlos Filipe Ximenes Belo misbruikte jarenlang jongens seksueel. Dat onthulde Tjitske Lingsma in De Groene Amsterdammer. Ook toonde zij aan hoe Belo misbruik maakte van zijn positie als bisschop en kerkelijk leider, van de oorlogssituatie en de diepe armoede en ellende waarin zijn slachtoffers zich bevonden.

Het Vaticaan bleek op de hoogte van de misstanden, maar had hier geen ruchtbaarheid aan gegeven. Een dag na het verschijnen van Lingsma’s artikel kwam het Vaticaan met een verklaring dat Belo in 2020 door de Congregatie voor de Geloofsleer was veroordeeld en was gestraft.

Met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten verbleef Lingsma vanaf augustus 2019 een half jaar in Oost-Timor – waar ze al sinds 1998 regelmatig komt – om te beginnen aan het onderzoek, dat ruim drie jaar in beslag zou nemen. Ze werkte alleen, omdat het te gevaarlijk was voor Oost-Timorese collega’s. Bisschop Belo heeft nog altijd veel macht, al woont hij sinds 2002 niet meer in Oost-Timor. Hij was ruim twintig jaar de leider van de Oost-Timorese kerk, maar ook een boegbeeld van de onafhankelijkheidsstrijd.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk