De Loep, Longlist

Seksueel misbruik door bisschop en Nobelprijswinnaar Belo

De Groene Amsterdammer
Tjitske Lingsma
getipt_2t

De Oost-Timorese Nobelvredesprijswinnaar bisschop Carlos Filipe Ximenes Belo misbruikte jarenlang jongens seksueel. Dat onthulde Tjitske Lingsma in De Groene Amsterdammer. Ook toonde zij aan hoe Belo misbruik maakte van zijn positie als bisschop en kerkelijk leider, van de oorlogssituatie en de diepe armoede en ellende waarin zijn slachtoffers zich bevonden.

Het Vaticaan bleek op de hoogte van de misstanden, maar had hier geen ruchtbaarheid aan gegeven. Een dag na het verschijnen van Lingsma’s artikel kwam het Vaticaan met een verklaring dat Belo in 2020 door de Congregatie voor de Geloofsleer was veroordeeld en was gestraft.

Met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten verbleef Lingsma vanaf augustus 2019 een half jaar in Oost-Timor – waar ze al sinds 1998 regelmatig komt – om te beginnen aan het onderzoek, dat ruim drie jaar in beslag zou nemen. Ze werkte alleen, omdat het te gevaarlijk was voor Oost-Timorese collega’s. Bisschop Belo heeft nog altijd veel macht, al woont hij sinds 2002 niet meer in Oost-Timor. Hij was ruim twintig jaar de leider van de Oost-Timorese kerk, maar ook een boegbeeld van de onafhankelijkheidsstrijd.

Gerelateerde artikelen

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Uit dit onderzoek van Zembla blijkt dat de toelating van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt tekortschiet. De toelatingsautoriteit Ctgb heeft namelijk de risico’s van bestrijdingsmiddelen heeft verzwegen. In 2015 ontdekt het instituut tijdens een steekproef normoverschrijdingen bij een zevental middelen. Deze risico’s, met name voor kinderen, werden destijds niet met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu gedeeld. De Tweede Kamer kreeg over de steekproef te horen dat ‘alle toegelaten middelen veilig bleken te zijn’. Ook probeerde het Ctgb een cruciaal rapport van het RIVM, met daarin de resultaten van het zogeheten Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO), af te zwakken.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk