#LROJ19

#LROJ19: scoop van Bellingcat

HenkvanEssfotoPaulSchram

Niet eerder vertoond tijdens de VVOJ Trainingsdag Lokale en regionale Onderzoeksjournalistiek 2019: één van de sprekers komt met een scoop. Het was een spannend besluit van de toch al zeer geslaagde #LROJ19, zaterdag 16 maart op de School voor Journalistiek in Utrecht.

Er klinkt een opgewonden geroezemoes in de collegezaal van de SvdJ op de Uithof terwijl Henk van Ess, meester van de online research, beeld voor beeld laat zien hoe hij en zijn collega’s van het internationale speurderscollectief Bellingcat nieuwe informatie hebben gevonden over de verblijfplaats van de ontsnapte ‘treitercrimineel’ Shahin Gheiybe, die geregeld op sociale media opduikt met provocerende filmpjes. Eén van de aanwezigen maakt foto’s van het onderzoek dat Van Ess laat zien. ‘O ja’, bedenkt de spreker hardop, ‘ik heb niet gezegd dat dat niet mocht’. Twee dagen later, op maandag 18 maart, staat het verhaal in geuren en kleuren in het AD.

Update 21 maart: het integrale verslag van de speurtocht van kun je inmiddels terugvinden op de website van Bellingcat: ‘Locating The Netherlands’ Most Wanted Criminal By Scrutinising Instagram’.

Het vlamcollege van Henk van Ess was het spannende slot van een goed bezochte trainingsdag. Een dikke honderd deelnemers genoten van een programma met liefst negentien sprekers. Dit alles in het mooie nieuwe onderkomen van de School voor Journalistiek op de Uithof in Utrecht.

De aftrap van de dag werd gegeven door Hille van der Kaa, hoofdredacteur van BN/De Stem. Speciaal in verband met het thema van #LROJ19, Spitten in je achtertuin, deed Van der Kaa  een mini-onderzoek op haar redactie. Ze vroeg 25 collega’s: Heb je je een keer bedreigd gevoeld de laatste vijf jaar? Een kwart zei ja. Maar collega’s, zeker zij die zich met misdaad bezighouden, vinden ook: het hoort erbij. In de meeste gevallen belemmert het hen niet hun werk te doen.

 

De verslagen van de diverse workshops vind je via de onderstaande links:

Keynote

Een analyse van falend bestuur

Ontmasker nepnieuws met de Nieuwscheckers

Onderzoeksjournalistiek voor jonge honden

Nieuwe onderzoekskracht in de regio

Bijzondere regionale verhalen

Fraude en misstanden bij een voetbalclub

Wobben, gewoon doen, doen, doen!

Facebook als journalistieke vindplaats

Zoektocht naar de waarheid

Vlamcollege: alles is te vinden!

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk