#LROJ19

Nieuwe onderzoekskracht in de regio

Henk ten Harkel en Flip van Willigen van 1Twente [4]

Een vol lokaal deelnemers die zeer benieuwd waren wat een paar pas gestarte gesubsidieerde onderzoeksjournalistieke projecten voor hen in het vat zou hebben. Harmen Zijp van De Stadsbron en Flip van Willigen en Henk ten Harkel van de 1Twente Enschede lokale omroep lieten gemotiveerd en ook gepassioneerd zien waar ze mee bezig zijn en ook het waarom. Gerard Lukken van het Eindhovens Dagblad was door ziekte geveld, maar stelde ons toch zijn presentatie ter beschikking.

Harmen verbaasde en ergerde zich eraan dat de gemeente Amersfoort een plek die voor maatschappelijke doeleinden werd gebruikt verkocht werd aan een ontwikkelaar. Hoe kon dat nou? Dan ga je op zoek naar de waarheid met als resultaat een onderzoek met spectaculaire manieren om gegevens te vinden.

Flip en Henk peinsden zich al langer suf hoe je onderzoeksverhalen seriematig ook voor lokale redacties bereikbaar kunt maken. Aan de hand van het door hen gekozen thema Water kwamen ze, ook tot hun eigen verbazing, op prachtige verhalen met heel veel bijvangst. Interessant is dat een belangrijke rol is weggelegd voor de lokale bevolking.

Een paar tips uit deze workshop:

* blijf spitten naar hyperlinks om data te vinden, laat je niet afschrikken door heel veel cijfers want daar kan prachtig nieuws uit komen (presentatie Harmen)

*blijf niet altijd onderzoeken tot je verhaal af is, maar lever het in stappen, als een serie. Het levert je veel respons op.  (presentatie Flip en Henk)

*werk samen, bundel je krachten

Bekijk hier de presentatie van Flip en Henk

Bekijk hier de presentatie van Harmen

Lees hier het verslag van Gerard Lukken die helaas ziek was tijdens de LROJ

 

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk