#LROJ19

Nieuwe onderzoekskracht in de regio

Henk ten Harkel en Flip van Willigen van 1Twente [4]

Een vol lokaal deelnemers die zeer benieuwd waren wat een paar pas gestarte gesubsidieerde onderzoeksjournalistieke projecten voor hen in het vat zou hebben. Harmen Zijp van De Stadsbron en Flip van Willigen en Henk ten Harkel van de 1Twente Enschede lokale omroep lieten gemotiveerd en ook gepassioneerd zien waar ze mee bezig zijn en ook het waarom. Gerard Lukken van het Eindhovens Dagblad was door ziekte geveld, maar stelde ons toch zijn presentatie ter beschikking.

Harmen verbaasde en ergerde zich eraan dat de gemeente Amersfoort een plek die voor maatschappelijke doeleinden werd gebruikt verkocht werd aan een ontwikkelaar. Hoe kon dat nou? Dan ga je op zoek naar de waarheid met als resultaat een onderzoek met spectaculaire manieren om gegevens te vinden.

Flip en Henk peinsden zich al langer suf hoe je onderzoeksverhalen seriematig ook voor lokale redacties bereikbaar kunt maken. Aan de hand van het door hen gekozen thema Water kwamen ze, ook tot hun eigen verbazing, op prachtige verhalen met heel veel bijvangst. Interessant is dat een belangrijke rol is weggelegd voor de lokale bevolking.

Een paar tips uit deze workshop:

* blijf spitten naar hyperlinks om data te vinden, laat je niet afschrikken door heel veel cijfers want daar kan prachtig nieuws uit komen (presentatie Harmen)

*blijf niet altijd onderzoeken tot je verhaal af is, maar lever het in stappen, als een serie. Het levert je veel respons op.  (presentatie Flip en Henk)

*werk samen, bundel je krachten

Bekijk hier de presentatie van Flip en Henk

Bekijk hier de presentatie van Harmen

Lees hier het verslag van Gerard Lukken die helaas ziek was tijdens de LROJ

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk