#LROJ19

Onderzoeksjournalistiek voor jonge honden – Stephen Friedrichs en Daan Appels

Stephen Friedrichs

Het zijn nog jonge honden, ze hebben hun sporen nog niet verdiend. Maar toch hebben ze al een aantal keer de handschoen opgepakt en eigen onderzoek gedaan. Stephen Freidrichs wijdt uit over een artikel waarvoor hij een soort portret heeft gemaakt van een probleemwijk in Nijmegen. Dat naar aanleiding van een tip dat het veel slechter is geworden in die wijk. Maar is dat ook zo? En wat is er dan zo slecht? Met die vragen ging hij zes dagdelen op stap in de wijk en hij liet zich verbazen tot wat hij aantrof: openlijk drugs dealen op straat, junkies op zoek naar spul. Hij kreeg veel kritiek van mensen uit de wijk die niet blij waren dat hij er vervolgens een ‘negatief stuk’ over publiceerde. Ook stuitte hij op muren bij de politie (die niets wilde bevestigen) en de burgemeester (‘op anonieme bronnen reageren we niet’). Kritische vragen uit de zaal op de trainingsdag gingen over de insteek van het verhaal: was Stephen niet bevooroordeeld? Zeer zeker niet, meent Stephen, want hij treedt ieder verhaal onbevangen tegemoet. Maar het is inmiddels, een half jaar later, wel tijd voor een follow up uit de wijk, meent hij. Misschien kan hij inmiddels verbeterpunten beschrijven.

Daan Appels stelt zich in zijn presentatie kwetsbaar op: in zijn eerste onderzoek maakte hij veel fouten en daar heeft hij dan ook veel van geleerd. Hij sprak wel 38 mensen uit de horeca in Nijmegen voordat hij kon en mocht opschrijven dat personeelsleden worden uitgebuit. Aanvankelijk richtte hij zich op één bepaalde Nijmeegse horecabaas, maar van een ervaren collega kreeg hij de opdracht om een breder maatschappelijk probleem te beschrijven en dus ook te onderzoeken hoe het in andere zaken eraan toe ging. Dat kostte veel extra tijd en Daan had er moeite mee. Hij was bovendien nog freelancer en vroeg zich af of het hem wel wat ging opleveren. Uiteindelijk zag hij het maar als een soort stage-verhaal, want lucratief was het zeker niet.

Zijn tips: vraag sneller naar bewijzen, daar kun je meer mee, zoals mailtjes tussen werknemer en werkgever. En voor freelancers: maak van tevoren een prijsafspraak voor zo’n verhaal. Achteraf is het moeilijker om meer geld voor te vragen.

 

Zie hier de presentatie

 

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk