#LROJ19

Onderzoeksjournalistiek voor jonge honden – Stephen Friedrichs en Daan Appels

Stephen Friedrichs

Het zijn nog jonge honden, ze hebben hun sporen nog niet verdiend. Maar toch hebben ze al een aantal keer de handschoen opgepakt en eigen onderzoek gedaan. Stephen Freidrichs wijdt uit over een artikel waarvoor hij een soort portret heeft gemaakt van een probleemwijk in Nijmegen. Dat naar aanleiding van een tip dat het veel slechter is geworden in die wijk. Maar is dat ook zo? En wat is er dan zo slecht? Met die vragen ging hij zes dagdelen op stap in de wijk en hij liet zich verbazen tot wat hij aantrof: openlijk drugs dealen op straat, junkies op zoek naar spul. Hij kreeg veel kritiek van mensen uit de wijk die niet blij waren dat hij er vervolgens een ‘negatief stuk’ over publiceerde. Ook stuitte hij op muren bij de politie (die niets wilde bevestigen) en de burgemeester (‘op anonieme bronnen reageren we niet’). Kritische vragen uit de zaal op de trainingsdag gingen over de insteek van het verhaal: was Stephen niet bevooroordeeld? Zeer zeker niet, meent Stephen, want hij treedt ieder verhaal onbevangen tegemoet. Maar het is inmiddels, een half jaar later, wel tijd voor een follow up uit de wijk, meent hij. Misschien kan hij inmiddels verbeterpunten beschrijven.

Daan Appels stelt zich in zijn presentatie kwetsbaar op: in zijn eerste onderzoek maakte hij veel fouten en daar heeft hij dan ook veel van geleerd. Hij sprak wel 38 mensen uit de horeca in Nijmegen voordat hij kon en mocht opschrijven dat personeelsleden worden uitgebuit. Aanvankelijk richtte hij zich op één bepaalde Nijmeegse horecabaas, maar van een ervaren collega kreeg hij de opdracht om een breder maatschappelijk probleem te beschrijven en dus ook te onderzoeken hoe het in andere zaken eraan toe ging. Dat kostte veel extra tijd en Daan had er moeite mee. Hij was bovendien nog freelancer en vroeg zich af of het hem wel wat ging opleveren. Uiteindelijk zag hij het maar als een soort stage-verhaal, want lucratief was het zeker niet.

Zijn tips: vraag sneller naar bewijzen, daar kun je meer mee, zoals mailtjes tussen werknemer en werkgever. En voor freelancers: maak van tevoren een prijsafspraak voor zo’n verhaal. Achteraf is het moeilijker om meer geld voor te vragen.

 

Zie hier de presentatie

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk