#LROJ19

Fraude en misstanden bij een voetbalclub – Gerben Kuitert

Gerben Kuitert

Tubantia-verslaggever Gerben Kuitert ontpopt zich tot een meesternetwerker in zijn training. Voor zijn onderzoek naar fraude bij voetbalclub FC Twente sprak hij met tientallen mensen in de club en met veel van hen had hij een vertrouwensband opgebouwd. Overigens heeft hij alles gedaan met collega’s Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde. Met z’n drieën wonnen ze een Tegel voor hun werk.

Interessant moment waar Gerben het over heeft is een gesprek tussen de directeur van FC Twente en Gerben samen met zijn hoofdredacteur Martha Riemsma. De directeur vroeg hen niet te publiceren over fraude rond de transfer van voetballer Dusan Tadic, het zou het einde van de club betekenen. Dergelijke druk wordt dus blijkbaar uitgevoerd als je in je achtertuin spit. Gelukkig hield Riemsma haar rug recht, vertelt Gerben trots. Ze waren de boodschapper en konden toch niet voor verantwoordelijke worden aangewezen? Hoewel hij van de club houdt, heeft hij nooit geschroomd om de pijnlijkheden over de club te publiceren. Op lange termijn was het toch onhoudbaar en: “Je bent toch geen knip voor de neus waard als je stuit op fraude en dat níet publiceert”, meent Gerben.

Hij kwam overigens met een hele stapel aan netwerktips: Bel in de avonduren met bronnen, want overdag durven ze op hun werk niet te praten, was zo’n goeie. Of: Neem contact op met oud-bestuurders van de club of een bedrijf. Zij weten veel en durven vrijuit te praten, zeker omdat ze vaak van mening zijn dat ze het beter deden dan hun opvolgers. Dat willen ze graag kwijt.

Lees in de hand-out meer van deze tips!

door: Stefan Ten Teije

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk