#LROJ19

Fraude en misstanden bij een voetbalclub – Gerben Kuitert

Gerben Kuitert

Tubantia-verslaggever Gerben Kuitert ontpopt zich tot een meesternetwerker in zijn training. Voor zijn onderzoek naar fraude bij voetbalclub FC Twente sprak hij met tientallen mensen in de club en met veel van hen had hij een vertrouwensband opgebouwd. Overigens heeft hij alles gedaan met collega’s Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde. Met z’n drieën wonnen ze een Tegel voor hun werk.

Interessant moment waar Gerben het over heeft is een gesprek tussen de directeur van FC Twente en Gerben samen met zijn hoofdredacteur Martha Riemsma. De directeur vroeg hen niet te publiceren over fraude rond de transfer van voetballer Dusan Tadic, het zou het einde van de club betekenen. Dergelijke druk wordt dus blijkbaar uitgevoerd als je in je achtertuin spit. Gelukkig hield Riemsma haar rug recht, vertelt Gerben trots. Ze waren de boodschapper en konden toch niet voor verantwoordelijke worden aangewezen? Hoewel hij van de club houdt, heeft hij nooit geschroomd om de pijnlijkheden over de club te publiceren. Op lange termijn was het toch onhoudbaar en: “Je bent toch geen knip voor de neus waard als je stuit op fraude en dat níet publiceert”, meent Gerben.

Hij kwam overigens met een hele stapel aan netwerktips: Bel in de avonduren met bronnen, want overdag durven ze op hun werk niet te praten, was zo’n goeie. Of: Neem contact op met oud-bestuurders van de club of een bedrijf. Zij weten veel en durven vrijuit te praten, zeker omdat ze vaak van mening zijn dat ze het beter deden dan hun opvolgers. Dat willen ze graag kwijt.

Lees in de hand-out meer van deze tips!

door: Stefan Ten Teije

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk