Uncategorized

Verhalen opdiepen via Facebook

Stephanie Nijssen - workshop 9 Facebook als journalistieke vindplaats

Hoe vind je bronnen via Facebook die anders niet bereikbaar zijn voor journalisten? Stephanie Nijssen van RTV Noord doet onderzoek naar de werkomstandigheden bij Primark in Groningen en vindt medewerkers en ex-medewerkers van het filiaal in Groningen via Facebook. Door het publiek via sociale media te betrekken bij het maakproces, ontstaan mooie en verrassende verhalen. 

Nadat ze hoort dat de werkomstandigheden bij de Primark in Groningen slecht zijn, zoekt Nijssen via vrienden in haar Facebook-netwerk naar medewerkers. Ze legt contact via privéberichten, van de veertig mensen die ze benadert, reageert zeker de helft. In de gesprekken die daarop volgen melden de werknemers een hoge werkdruk, intimidatie door leidinggevenden en het negeren van gezondheidsklachten.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/173956/Onrust-bij-Primark-Als-ik-alles-had-geweten-was-ik-er-nooit-gaan-werken

Nadat RTV-Noord het verhaal publiceert ontploft de mailbox van Nijssen. “We hebben wel 1300 reacties gekregen vanuit heel Nederland.”

“Contact leggen via messenger is veilig voor bronnen, met vriendschapsverzoeken moet je voorzichtiger zijn want dan kan je herleidbaar zijn tot de journalist. In de gesprekken die volgden komen we tot meer verhalen en bewijsstukken.” 

Andere tips van Nijssen voor lokale journalisten:

– Benader experts via LinkedIn. Privéberichten komen meteen bij ze aan zodat je vaak en snel reactie krijgt.

– Zoek goed naar Facebookgroepen, dat is een bron voor informatie. Er zijn groepen voor dorpen en steden, maar ook voor interesses zoals hardlopen.

– Maak een Facebookgroep. RTV Noord heeft de groep ‘Groningen Sterk’  waar ze mensen vinden die problemen hebben met hun woning. Of in de groep Feel Good Groningen, waar ze veel persoonlijke verhalen vinden.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk