Uncategorized

Verhalen opdiepen via Facebook

Stephanie Nijssen - workshop 9 Facebook als journalistieke vindplaats

Hoe vind je bronnen via Facebook die anders niet bereikbaar zijn voor journalisten? Stephanie Nijssen van RTV Noord doet onderzoek naar de werkomstandigheden bij Primark in Groningen en vindt medewerkers en ex-medewerkers van het filiaal in Groningen via Facebook. Door het publiek via sociale media te betrekken bij het maakproces, ontstaan mooie en verrassende verhalen. 

Nadat ze hoort dat de werkomstandigheden bij de Primark in Groningen slecht zijn, zoekt Nijssen via vrienden in haar Facebook-netwerk naar medewerkers. Ze legt contact via privéberichten, van de veertig mensen die ze benadert, reageert zeker de helft. In de gesprekken die daarop volgen melden de werknemers een hoge werkdruk, intimidatie door leidinggevenden en het negeren van gezondheidsklachten.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/173956/Onrust-bij-Primark-Als-ik-alles-had-geweten-was-ik-er-nooit-gaan-werken

Nadat RTV-Noord het verhaal publiceert ontploft de mailbox van Nijssen. “We hebben wel 1300 reacties gekregen vanuit heel Nederland.”

“Contact leggen via messenger is veilig voor bronnen, met vriendschapsverzoeken moet je voorzichtiger zijn want dan kan je herleidbaar zijn tot de journalist. In de gesprekken die volgden komen we tot meer verhalen en bewijsstukken.” 

Andere tips van Nijssen voor lokale journalisten:

– Benader experts via LinkedIn. Privéberichten komen meteen bij ze aan zodat je vaak en snel reactie krijgt.

– Zoek goed naar Facebookgroepen, dat is een bron voor informatie. Er zijn groepen voor dorpen en steden, maar ook voor interesses zoals hardlopen.

– Maak een Facebookgroep. RTV Noord heeft de groep ‘Groningen Sterk’  waar ze mensen vinden die problemen hebben met hun woning. Of in de groep Feel Good Groningen, waar ze veel persoonlijke verhalen vinden.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk