Cafe, Uncategorized, VVOJ Activiteiten

VVOJ Loep-cafe: Ontsloten Werelden

1+1_Beers_For_Dads

Donderdagavond 25 juni organiseert de VVOJ het derde en laatste VVOJ Loep-café (online) voor de vakantie! Deze keer duiken we met de voor de Loep genomineerde onderzoekers in onbekende werelden.

In haar boek Op zoek naar de vijand leert Bette Dam de plegers van terreuraanslagen kennen en begeeft ze zich in de wereld van de Taliban. Hoe heeft ze hun vertrouwen gewonnen en waar haalde ze het lef vandaan?

In hun onderzoek Codenaam Eagles, de onwaarschijnlijke miljardendeal van Galapagos volgen Rob de Lange (FD) en Piet Depuydt (De Tijd) een CEO van een biotech-bedrijf dat in een overnamestrijd is verwikkeld op de voet. Hoe kregen ze dat voor elkaar en hoe verliep de Vlaams-Nederlandse samenwerking?

In De achterkant van het Islamitisch onderwijs, doen Milena Holdert (Nieuwsuur) en Andreas Kouwenhoven (NRC Handelsblad) onderzoek naar salafistich onderwijs. Welke methodes hebben ze gebruikt om salafistisch materiaal boven tafel te krijgen?

Evert de Vos van de Groene Amsterdammer en Romana Abels van Trouw interviewen de genomineerden. Elk interview wordt ingeleid met passages uit het juryrapport door jurylid Ides Debruyne.

Meld je aan!

Volgende VVOJ Loep-cafés met genomineerden voor de Loep zijn gepland na de vakantie op 3 en 17 september. Zet deze data alvast in je agenda om de café’s live bij te wonen!

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk