Cafe, Nieuws

VVOJ Café – De betere verhalen van Vlaanderen

DSC_3405

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

De Longlist onder De Loep.

Hoe maak je een echt goed journalistiek onderzoek? Kom naar het VVOJ Café op 27 april in Brussel en leer de kneepjes van het vak. Hoe pak je dat aan een onderzoek naar de oorlog in Syrië? Hoe werk je samen in een groot collectief? En hoe doe je onderzoek naar een levensgevaarlijke drug?

Op deze avond krijg je inzicht in het onderzoekswerk, stel je je prangende vragen en ontmoet je collega’s. Gratis in Brussel. Wees erbij!

De presentatie is in handen van Débora Votquenne journaliste bij Pano en Terzake (VRT) en Karel Degraeve chef online (VRT).

Gasten:

Teun Voeten
boek bij Pelckmans Uitgeverij

In 2019 trof de politie in de haven van Moerdijk een drijvend drugslaboratorium aan. Drie Mexicanen waren er bezig met het produceren van methamfetaminie ofwel crystal meth. Voor Teun Voeten het startsein voor een onderzoek naar de wereldwijde opmars van de extreem verslavende drug.

Inge Vrancken en Rudi Vrackx
Canvas VRT

Er is ontzettend veel bewijs dat het Assad-regime achter de gifgasaanvallen op de Syrische bevolking zit. Waarom heeft dat zo weinig consequenties? Die vraag proberen VRT-journalisten Inge Vrancken en Rudi Vranck te beantwoorden in Syrië, de giftige oorlog.

Lars Bové, Doruntina Islamaj en Peter Brems
De Tijd en VRT

België is een Walhalla voor handel in geroofde kunstschatten, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van De Tijd en VRT. Controle op in- en uitvoer van antiek is er nauwelijks en de opsporing van kunstcriminaliteit wordt overgelaten aan één gespecialiseerde rechercheur.

Stefaan Meerbergen, Emilie Légère, Laura Niclaes en Fabian Lefevere
Pano (VRT)

“Macht misbruikt” gaat over het mechanisme van machtsmisbruik. Daarvoor onderzoeken de journalisten getuigenissen over twee professoren aan de twee grootste Vlaamse universiteiten: de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk