De Loep, Longlist

Drug van de Duivel

boek bij Pelckmans Uitgeverij
Teun Voeten
Buenavista, Michoacan, Mexico, April 10 2021    Los Viagras are an armed group that calls themselves auautodefensas, self defense militias. Othes woul;d describe the group as a criminal organization or a cartel. They walk around armed in town, which does not seem to bother the inhabitants . many of them are under age kids. When an army police guardia nacional collumn passes through town, the hide and disperse

In 2019 trof de politie in de haven van Moerdijk een drijvend drugslaboratorium aan. Drie Mexicanen waren er bezig met het produceren van methamfetaminie ofwel crystal meth. Voor Teun Voeten het startsein voor een onderzoek naar de wereldwijde opmars van de extreem verslavende drug.


Fotojournalist en antropoloog Teun Voeten promoveerde in 2018 op een onderzoek naar drugsgeweld in Mexico. De vondst van meerdere crystal meth-labs in Brabant waren voor hem aanleiding voor een onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van de opmars van de extreem verslavende drug. Het onderzoek zou twee jaar in beslag nemen en bracht hem onder andere in de VS, Mexico, Afghanistan, Thailand en Tsjechië. Zijn onderzoek mondde uit in een journalistiek boek waarin hij de complexe wereld van methamfetamine-productie en gebruik in kaart brengt.

Voeten deed literatuuronderzoek waarbij hij zowel journalistieke als wetenschappelijke bronnen raadpleegde. Hij onderzocht de farmacologische werking en de synthese van de drug, verdiepte zich in de verschillende productieprocessen en schetst de geschiedenis van het gebruik. Dat begon met de nazi’s die methamfetamine tijdens de Blitzkrieg inzetten als pepmiddel voor hun leger.
Daarnaast voerde Voeten antropologisch veldwerk uit onder verslaafden in steden als Los Angeles, de Mexicaanse grensstad Tijuana en Kabul. Hij sprak met deelnemers aan chem seks party’s uit de Amsterdamse gay scene en met crystal meth-koks in Praag. Hij interviewde hulpverleners, verslaafden, drugsbazen, dealers, politie, drugslaboranten, academici, beleidsmakers, rechters, advocaten en gedetineerden.

In zijn boek wisselt hij journalistieke reportages af met analyses. Hoewel Nederland niet veel crystal meth-gebruikers kent is het wel een van de grootste producenten van de drug. Voeten waarschuwt dat Nederland een narcostaat dreigt te worden. ‘Om een Mexicaanse uitdrukking te gebruiken: als de tandpasta eenmaal uit de tube is, krijgt je hem er niet meer in.’

Als de tandpasta eenmaal uit de tube is, krijgt je hem er niet meer in

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk