#LROJ18, Woo

Doorgaan waar anderen ophouden – een terugblik op #LROJ18

VVOJ50

Doorgaan waar anderen ophouden, dat was het thema van de alweer achtste VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek. Hieronder een terugblik, in verslagen en foto’s.

Het was weer een dag vol vol workshops, presentaties en praktische tips & tricks, zaterdag 21 april op De Uithof. Keynotespreker was Joris van Casteren, meester in het maken van reconstructies en spannende reportages. Van Casteren vertelde over de totstandkoming van de indrukwekkende verhalen waarmee hij naam heeft gemaakt. Lees hier het verslag dat Liset Hamming maakte van onder meer deze keynote: ‘Een been staat nooit alleen’.

 

Verslagen en presentaties

Na de keynote konden de deelnemers in workshoprondes kiezen uit in totaal elf sessies. Hieronder vind je verslagen van de meeste van deze bijeenkomsten. Bij een aantal is presentatiemateriaal toegevoegd, bij andere staat onderaan het verslag hoe deelnemers aan #LROJ18 dit materiaal kunnen opvragen.

Dank!

#LROJ18 was niet mogelijk geweest zonder de bijdrage van Stichting RPO (voorheen Stichting ROOS). Hogeschool Utrecht ontving ons gastvrij op de Uithof in Utrecht. Veel dank ook aan alle sprekers en trainers, die belangeloos aan #LROJ18 bijdroegen. En last but not least aan de  de vrijwilligers van de VVOJ-werkgroep LROJ. Zonder hun inzet was deze traningsdag er niet geweest.

Hieronder een foto-impressie van #LROJ18, gemaakt door Sergio Boutkan en Jelle de Ru. Klik op de thumbnails om het volledige beeld te zien. Het copyright op de foto’s berust bij de fotografen, gebruik alleen na toestemming van hen, aan te vragen met een mailtje naar het VVOJ-verenigingsbureau.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk