#LROJ18

Geodata – onuitputtelijke bron voor snel onderzoek – workshop LROJ april 2018

Cora van Oorschot van het Kadaster vertelt over Publieke Diensten op de Kaart (PDOK), te vinden op pdok.nl.
PDOK is een serviceportal dat is opgezet door het Kadaster, in samenwerking met onder andere twee ministeries. Het serviceportal ontsluit open data van overheden. Het gaat daarbij om geodata. Dat zijn data die met ‘waar’ te maken hebben, één van de vijf welbekende w’s die het journalistieke verhaal rijk hoort te zijn. De data zijn gratis en vrij te gebruiken (wel onder licentie, dus vaak vereist het bronvermelding). Inmiddels zijn er 131 datasets ingevoerd in PDOK. Dat worden er steeds meer.

Van Oorschot vraagt in deze workshop aan de deelnemers om op te zoeken hoeveel jongeren van tussen de 15 en 25 jaar er in een bepaalde straat wonen. De CBS-data die nodig zijn om het antwoord te vinden, geven bijvoorbeeld ook het aantal mensen met een uitkering per postcodegebied.
We vinden ze, op pdokviewer.pdok.nl.

Daar zijn ook luchtfoto’s te vinden die veel actueler zijn dan die van Google. Een ander voordeel van pdok boven Google is dat pdok betrouwbare informatie geeft (want van de overheid) en er bij geconstateerde fouten een terugmeldfunctie is. Ook zijn er bodemkaarten te vinden die alle bodemsoorten per adres geven en een kaart waarop no-fly-zones voor drones staan uit 2012. Het is een greep uit de informatie die op pdok.nl te vinden is.

Ten slotte is op data.pdok.nl nog linked-data te vinden. Het maakt zoeken op verbanden in data mogelijk. En omdat data daar met elkaar kunnen worden gecombineerd is het maken van analyses mogelijk.

En net zoals de deelnemers aan deze workshop als tip meekregen, geven we die ook hier: open PDOK en ga er eens een dagje voor zitten om uit te vinden wat er allemaal aan bruikbaars op staat.

Wil je de presentatie van Cora van Oorschot ontvangen, stuur dan een mail naar het VVOJ-bureau.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk