#LROJ18

Geodata – onuitputtelijke bron voor snel onderzoek – workshop LROJ april 2018

Cora van Oorschot van het Kadaster vertelt over Publieke Diensten op de Kaart (PDOK), te vinden op pdok.nl.
PDOK is een serviceportal dat is opgezet door het Kadaster, in samenwerking met onder andere twee ministeries. Het serviceportal ontsluit open data van overheden. Het gaat daarbij om geodata. Dat zijn data die met ‘waar’ te maken hebben, één van de vijf welbekende w’s die het journalistieke verhaal rijk hoort te zijn. De data zijn gratis en vrij te gebruiken (wel onder licentie, dus vaak vereist het bronvermelding). Inmiddels zijn er 131 datasets ingevoerd in PDOK. Dat worden er steeds meer.

Van Oorschot vraagt in deze workshop aan de deelnemers om op te zoeken hoeveel jongeren van tussen de 15 en 25 jaar er in een bepaalde straat wonen. De CBS-data die nodig zijn om het antwoord te vinden, geven bijvoorbeeld ook het aantal mensen met een uitkering per postcodegebied.
We vinden ze, op pdokviewer.pdok.nl.

Daar zijn ook luchtfoto’s te vinden die veel actueler zijn dan die van Google. Een ander voordeel van pdok boven Google is dat pdok betrouwbare informatie geeft (want van de overheid) en er bij geconstateerde fouten een terugmeldfunctie is. Ook zijn er bodemkaarten te vinden die alle bodemsoorten per adres geven en een kaart waarop no-fly-zones voor drones staan uit 2012. Het is een greep uit de informatie die op pdok.nl te vinden is.

Ten slotte is op data.pdok.nl nog linked-data te vinden. Het maakt zoeken op verbanden in data mogelijk. En omdat data daar met elkaar kunnen worden gecombineerd is het maken van analyses mogelijk.

En net zoals de deelnemers aan deze workshop als tip meekregen, geven we die ook hier: open PDOK en ga er eens een dagje voor zitten om uit te vinden wat er allemaal aan bruikbaars op staat.

Wil je de presentatie van Cora van Oorschot ontvangen, stuur dan een mail naar het VVOJ-bureau.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk