#LROJ18

Bureau voor Lokale Zaken – Pim Peterse

VVOJ34 (Custom)

Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek ontwikkelt een platform waarop lokale onderzoeksjournalisten met elkaar, maar ook met deskundigen en burgerjournalisten, veilig samen kunnen werken aan onderzoek. Dit Bureau voor Lokale Zaken zal in de komende jaren worden vormgegeven en opgebouwd in samenwerking met ontwikkelaars en journalisten.

Pim Peterse geeft inzicht in de werkwijze en de plannen voor het Bureau en nodigt de aanwezigen uit om mee te denken over een Bureau voor Lokale Zaken in de eigen regio en misschien zelf dat Bureau op te zetten.

Pim benadrukt dat de werkwijze in het Bureau een andere is dan veel journalisten gewend zijn: je werkt namelijk uitsluitend binnen het portal, zonder gebruik te maken van de geëigende communicatie kanalen. Dat het onderzoek binnen de muren van het portal blijft, is van belang voor de bescherming van het journalistieke werk, de data, maar zeker ook ter bescherming van de bronnen (klokkenluiders).

Samenwerking kan op verschillende wijzen plaatsvinden. Het team van het Bureau voor Lokale Zaken team kan samenwerken met lokale mediapartners, maar ook als onafhankelijk team. In welke combinatie dan ook, de sleutel blijft samenwerken en delen. Het samenwerken aan grote projecten die regionaal beginnen en zich als een olievlek verspreiden. Het delen van methoden, technieken, tools en scoops.

De teams zullen werken in een eigen redactieruimte, waarin ze kunnen samenwerken aan een artikel, een longread, een podcast of videoproductie, gezamenlijk een scenario schrijven en een logboek bijhouden en onderzoeksdocumenten en bestanden kunnen delen.

Het Bureau voor Lokale Zaken bouwt een redactieruimte op maat, uitgaande van drie basisonderszoektemplates, voor een klein, een middelgroot en een groot team, waarin onderdelen voorkomen zoals hypothese, een bronnenkaart, onderzoeksdocumenten, een gedeelde agenda, taken en een discussie/chatfunctie, afhankelijk van de wensen van het team.

Op basis van permissies en rollen kunnen delen van de redactieruimte gedeeld worden met andere Bureau redacties of individuele journalisten. Ook deskundigen en burgerjournalisten kunnen worden uitgenodigd om mee te helpen aan het onderzoek en krijgen beperkte toegang tot de onderzoeksgegevens.

Een aantal aanwezigen bij de workshop is niet overtuigd van het nut van het Bureau. Waarom zouden zij hun onderwerp /scoop delen met andere journalisten? Bureaumedewerker Eva Meesterberends betoogt dat samenwerking alleen maar versterkend kan werken en dat ieder in zijn of haar eigen regio kan publiceren, maar dat een gezamenlijke publicatie landelijk aandacht kan genereren.

Pim nodigt de aanwezige journalisten om mee te denken en zich te melden als ze een eigen Bureau voor Lokale Zaken zouden willen opzetten.

Contact: bureau@lokalezaken.org
websites: Onderzoeksjournalistiek.org en Bureau voor Lokale Zaken

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk