#LROJ18

Misdaad in de achtertuin – workshop LROJ april 2018

Een prikkelende titel die in de workshop van Paul Bolwerk en Henk van Gelder volledig werd waargemaakt. Twee doorgewinterde misdaadjournalisten van De Gelderlander die een uur lang ontspannen de éne na de andere spannende door hen onderzochte misdaadzaak toelichten. Moordzaken, beleggingsfraude, aanpakken van een drugsbaron. Alles kwam voorbij.

De regionale journalisten vertelden over hun werkwijze waarin het aanleggen van een zaakdossier met submappen essentieel is. Hier stop je onder andere een telefoon-, mail- en adressenlijst in. Maar ook relevante gescande documenten. Verder een document met tips en vermoedens en tot slot mogelijke scenario’s.

Maar hoe komen zij aan al die informatie? Uiteraard door onderzoek en het vinden van bronnen. Voor dat laatste is het hebben van een netwerk onontbeerlijk. Maar die bronnen moeten wel bereid zijn informatie te delen. En dat lukt alleen als je investeert in je contacten. Creëer een goede situatie voor een gesprek, zoals koffie drinken buiten het kantoor.

Ook over je gedrag bij aankomst bij de plaats delict hadden zij een uitgesproken mening: Hang niet direct de verslaggever uit, maar observeer en luister. Wie heeft daar wat te melden? Geef je kaartje af met de oproep te bellen als zij denken informatie voor je te hebben. En het loont om meer dan één keer terug te gaan naar een plaats delict.

VVOJ-LROJ presentatie misdaad in de achtertuin en vergeet niet ook deze presentatie te bekijken!

Afsluitende tips:

Vergeet je follow-up niet. Zorg bij een groot verhaal voor een tweede verhaal. Doseer dus je verhalen.
Maak eens een round-up. Hoe staat het na enige tijd met een onderzoekszaak. Sla dit weer op in je dossier.
Het was boeiend en leerzaam deze inkijk in de misdaadverslaggeving van twee regionale journalisten.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk