#LROJ18

Misdaad in de achtertuin – workshop LROJ april 2018

Een prikkelende titel die in de workshop van Paul Bolwerk en Henk van Gelder volledig werd waargemaakt. Twee doorgewinterde misdaadjournalisten van De Gelderlander die een uur lang ontspannen de éne na de andere spannende door hen onderzochte misdaadzaak toelichten. Moordzaken, beleggingsfraude, aanpakken van een drugsbaron. Alles kwam voorbij.

De regionale journalisten vertelden over hun werkwijze waarin het aanleggen van een zaakdossier met submappen essentieel is. Hier stop je onder andere een telefoon-, mail- en adressenlijst in. Maar ook relevante gescande documenten. Verder een document met tips en vermoedens en tot slot mogelijke scenario’s.

Maar hoe komen zij aan al die informatie? Uiteraard door onderzoek en het vinden van bronnen. Voor dat laatste is het hebben van een netwerk onontbeerlijk. Maar die bronnen moeten wel bereid zijn informatie te delen. En dat lukt alleen als je investeert in je contacten. Creëer een goede situatie voor een gesprek, zoals koffie drinken buiten het kantoor.

Ook over je gedrag bij aankomst bij de plaats delict hadden zij een uitgesproken mening: Hang niet direct de verslaggever uit, maar observeer en luister. Wie heeft daar wat te melden? Geef je kaartje af met de oproep te bellen als zij denken informatie voor je te hebben. En het loont om meer dan één keer terug te gaan naar een plaats delict.

VVOJ-LROJ presentatie misdaad in de achtertuin en vergeet niet ook deze presentatie te bekijken!

Afsluitende tips:

Vergeet je follow-up niet. Zorg bij een groot verhaal voor een tweede verhaal. Doseer dus je verhalen.
Maak eens een round-up. Hoe staat het na enige tijd met een onderzoekszaak. Sla dit weer op in je dossier.
Het was boeiend en leerzaam deze inkijk in de misdaadverslaggeving van twee regionale journalisten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk