#LROJ18

Tegels lichten in de sport – Workshop LROJ april 2018

Marco_Knippen_LROJ18

Marco Knippen (HDC Media) is namens de kranten van Holland Media Combinatie (TMG) onderzoeksjournalist in de sportwereld. Tussen 2008 en 2014 was hij specialist voor de GPD en later de Persdienst, de samenwerkingsverbanden van regionale kranten in Nederland. Voor zijn laatste verhaal maakte hij een reis naar Kenia, waar de beste hardlopers ter wereld vandaan komen. De geruchten over doping gaan al lang, maar zijn nog nooit bewezen.

Dit bracht hem op het idee om voor de krant uit te zoeken hoe het werkt. Hiervoor zocht hij de samenwerking met journalist Hajo Seppelt van de Duitse televisiezender ARD.

Hun onderzoek leidde tot een reeks onthullende artikelen en rapportages over dopinggebruik en de doofpotcultuur in Kenia. Een atleet bood aan doping te gebruiken, Marco deed zich voor als zijn coach. Hierdoor hadden ze het bewijs ook op beeld. En ze spraken de weduwe van een atleet die voor het eerst doping had gebruikt, maar dit niet meer na kon vertellen. Vlak voor de finish van de marathon overleed hij.

De Nederlandse Sport Pers riep Marco in 2016 uit tot Sportjournalist van het Jaar 2015 vanwege deze publicaties. Vanaf dat moment kreeg Marco meer ruimte om zich op onderzoeksjournalistiek te storten.

Voor zijn tweede uitgebreide serie onderzocht Marco het ‘kopen’ van atleten door landen. Deze reis (o.a. Kenia) heeft hij uit eigen zak gefinancierd. Dit keer zochten Marco en Hajo samenwerking met de Britse krant the Guardian.

Tot slot vertelde Marco over een recent Nederlands onderzoeksverhaal over een ‘sportmecenas’ in de damwereld en de juridische strijd voorafgaand aan publicatie hiervan.

Tips and tricks:

Marco’s uitgangspunt is altijd nieuwsgierigheid. Zijn doel om misstanden bloot te leggen.

En zijn werkwijze tot aan publicatie:

– Zoeken eerste aanwijzingen via ‘datamining’ (rapporten, documenten, sociale media)

– Plan maken (Wat aantonen? Hoe te gaan werk? Benodigdheden?)

– Bewijslast verzamelen (gesprekken, toegespeelde belastende informatie)

– Feiten combineren, verbanden leggen

– Conclusies staven 

Valkuilen:

– Scoringsdrift (Inhoud vooropstellen, niet het effectbejag)

– Tunnelvisie (Eén bron is geen bron; bij feiten geldt dat net zo)

– Verborgen agenda zien te herkennen

– Onderschatten opponent

– Juridische strijd (financieel uitkleden)

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk