#LROJ18

Tegels lichten in de sport – Workshop LROJ april 2018

Marco_Knippen_LROJ18

Marco Knippen (HDC Media) is namens de kranten van Holland Media Combinatie (TMG) onderzoeksjournalist in de sportwereld. Tussen 2008 en 2014 was hij specialist voor de GPD en later de Persdienst, de samenwerkingsverbanden van regionale kranten in Nederland. Voor zijn laatste verhaal maakte hij een reis naar Kenia, waar de beste hardlopers ter wereld vandaan komen. De geruchten over doping gaan al lang, maar zijn nog nooit bewezen.

Dit bracht hem op het idee om voor de krant uit te zoeken hoe het werkt. Hiervoor zocht hij de samenwerking met journalist Hajo Seppelt van de Duitse televisiezender ARD.

Hun onderzoek leidde tot een reeks onthullende artikelen en rapportages over dopinggebruik en de doofpotcultuur in Kenia. Een atleet bood aan doping te gebruiken, Marco deed zich voor als zijn coach. Hierdoor hadden ze het bewijs ook op beeld. En ze spraken de weduwe van een atleet die voor het eerst doping had gebruikt, maar dit niet meer na kon vertellen. Vlak voor de finish van de marathon overleed hij.

De Nederlandse Sport Pers riep Marco in 2016 uit tot Sportjournalist van het Jaar 2015 vanwege deze publicaties. Vanaf dat moment kreeg Marco meer ruimte om zich op onderzoeksjournalistiek te storten.

Voor zijn tweede uitgebreide serie onderzocht Marco het ‘kopen’ van atleten door landen. Deze reis (o.a. Kenia) heeft hij uit eigen zak gefinancierd. Dit keer zochten Marco en Hajo samenwerking met de Britse krant the Guardian.

Tot slot vertelde Marco over een recent Nederlands onderzoeksverhaal over een ‘sportmecenas’ in de damwereld en de juridische strijd voorafgaand aan publicatie hiervan.

Tips and tricks:

Marco’s uitgangspunt is altijd nieuwsgierigheid. Zijn doel om misstanden bloot te leggen.

En zijn werkwijze tot aan publicatie:

– Zoeken eerste aanwijzingen via ‘datamining’ (rapporten, documenten, sociale media)

– Plan maken (Wat aantonen? Hoe te gaan werk? Benodigdheden?)

– Bewijslast verzamelen (gesprekken, toegespeelde belastende informatie)

– Feiten combineren, verbanden leggen

– Conclusies staven 

Valkuilen:

– Scoringsdrift (Inhoud vooropstellen, niet het effectbejag)

– Tunnelvisie (Eén bron is geen bron; bij feiten geldt dat net zo)

– Verborgen agenda zien te herkennen

– Onderschatten opponent

– Juridische strijd (financieel uitkleden)

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk