#LROJ18

Zoek de samenwerking – Ingrid de Groot

Ingrid_de_Groot_LROJ18

Ingrid de Groot (AD De Dordtenaar) vertelt tijdens #LROJ18 over haar onderzoek naar het chemische concern DuPont en de opvolger daarvan, Chemours. Bij de fabricage van teflon in de Dordtse fabrieken werd eerst het schadelijke C8 gebruikt. Later werd met een vergunning van de provincie het omgestreden GenX geloosd op het oppervlaktewater. De eerste en belangrijkste tip van De Groot: geef nooit op.

De zaak is er een voor een lange adem. ‘Nadat 1Vandaag met de onthulling was gekomen van de gezondheidsproblemen bij werknemers van DuPont vanwege de grote hoeveelheid C8 in hun bloed, konden we als AD-regio-editie in Dordrecht niet om het item heen’, zegt De Groot. Maar het is een klus als regiojournalist om zo’n grote zaak te doen, als ook dagelijks de krant vol moet en er dus geproduceerd moet worden.

‘Uiteindelijk konden we een nog beter verhaal brengen, omdat ik een andere ingang vond’, vertelt De Groot. Op zoek naar de documenten die 1vandaag had stuitte de researcher van het AD op documenten van jaren eerder waarin de gezondheidsproblemen al werden aangekaart, en waaruit bleek dat al onderzoek was gedaan naar C8 in het bloed van werknemers en omwonenden van de fabriek daar. In de VS waren al rechtszaken gevoerd. Het bracht De Groot op het idee de advocaten te benaderen die de 3.500 werknemers daar hadden bijgestaan.

Uiteindelijk krijgt De Groot het voor elkaar dat een van die advocaten met een hele stapel stukken naar Amsterdam vliegt. Hoewel het juridisch (en dus moeilijk leesbaar) Engels is, en heel veel, blijkt al snel dat er explosief materiaal in zit. Ze gaat samenwerken met Peter Groenendijk van de nieuwsdienst van het AD.

Na de eerste publicaties komen er veel reacties. En vanwege het belang van het onderwerp geeft 1Vandaag de twee AD-journalisten zelfs een lijst van werknemers van DuPont die slachtoffer zijn, maar niet voor de camera wilden. Misschien willen ze wel met De Groot praten.

Ze krijgt contact met Ineke en Jan. Jan werkt bij Dupont het echtpaar woont naast de fabriek. Omdat het RIVM al ‘steeksproefgewijs’ met bloedonderzoek bezig is, besluiten ze Ineke en Jan te laten prikken. De uitkomsten schoffelen het RIVM-onderzoek onderuit. En zo rolt het onderzoek verder en dat brengt nieuws na nieuws.

Inmiddels zijn gemeente, provincie en zelfs de Europese Unie bezig de regelgeving rondom C8 aan te passen en is het de opvolger van de stof (GenX) die om een vervolgonderzoek vraagt. Ook dat is niet uit het oppervlaktewater te zuiveren en zit dus in drinkwater.

Het onderzoek levert zoveel zijwegen op dat er op allerlei vlakken over te schrijven valt, zo blijkt tijdens de workshop. Niet murw worden, een onderwerp (in het maatschappelijk belang) blijven volgen is soms moeilijk, zegt De Groot. Een andere tip: zoek samenwerking. Je kunt elkaar blijven motiveren.

Om gedonder met advocaten te voorkomen, wordt alles gecheckt door de advocaat van de Persgroep. Ook worden de artikelen voor publicatie aan DuPont en Chemours gestuurd. Een derde tip: Diplomatiek zijn is belangrijk, om goed contact te blijven houden met de bedrijven en hun voorlichters. Dat helpt beter dan ruzie krijgen.

De reader die Ingrid de Groot tijdens haar workshop heeft uitgedeeld, is niet beschikbaar: haar onderzoek  loopt nog en alles wat ze publiceert is juridisch zeer gevoelig.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk