Succesverhalen

De VVOJ-Regiomiddag in Delft bood een gevarieerd programma met informatie over fondsen, inspirerende journalistieke verhalen, tips, en nieuwe tools. Wil je terugkijken? Een kort verslag en de presentaties zijn toegevoegd aan de site. Benieuwd naar de volgende Regiomiddag? Die is dinsdag 7 oktober in Groningen.

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 20 juni in Domstad in Utrecht organiseert de VVOJ opnieuw de VVOJ Masterclasses. Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Met onder meer: Karel Degraeve (VRT) over AI in de onderzoeksjournalistiek, Alison Killing (FT) over het onderzoeken van China op basis van satellietbeelden en handelsstromen, Tom Kreling (NRC) en Merijn Rengers (NRC) over financiële onderzoeksjournalistiek, Leon Giesen (Mondo Leone) met een Meesterklas Vertellen en Dirk Mostert en Hester van Yperen (KRO-NCRV) over wederhoor in de onderzoeksjournalistiek.

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van Anderlecht geeft een leefloon aan mensen die daar niet eens wonen, blijkt uit undercover-onderzoek van Pano. Maatschappelijke assistenten spreken over chaos binnen het OCMW door een enorme toename van het aantal dossiers. Daardoor is er te weinig controle.

Tienduizenden arbeidsongeschikten hebben jarenlang een verkeerde uitkering gekregen. Bedragen lopen op tot honderden euro’s per persoon per maand. Het AD en EenVandaag onthulde dat er fouten zaten in de berekeningen van UWV en dat beoordelingen onzorgvuldig zijn uitgevoerd. (Oud)medewerkers spreken van een loterij, waarbij het krijgen van een juiste uitkering te vaak een toevalstreffer is.
Met interne waarschuwingen deed UWV jarenlang niets. Al in 2020 schreven interne controleurs dat de kwaliteit absoluut niet gewaarborgd is. In plaats van ingrijpen, werden interne controles fors afgeschaald. Nu komt er een omvangrijke en complexe hersteloperatie.

Voor de 4-delige documentaireserie gingen de makers in gesprek met zaaddonoren, donorkinderen en oud-medewerkers van de spermabank van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Gebleken was dat via deze grote spermabank bij meer donoren meer dan 25 kinderen per donor waren verwekt. De journalisten wilden laten zien welke invloed dit heeft op het leven van de donoren en stuitten daarbij op meer misstanden.