Succesverhalen

Ben jij een freelance onderzoeksjournalist? Wil jij deelnemen aan de grootste internationale conferentie voor onderzoeksjournalisten? Vanuit de Beurs Expertisebevordering geeft het Fonds BJP vijf tickets weg voor de Global Investigative Journalism Conference 2023 (GIJC). De internationale conferentie voor onderzoeksjournalisten vindt dit jaar plaats in Göteborg, Zweden van dinsdag 19 t/m vrijdag 22 september 2023.

Op vrijdag 9 juni 2023 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Amsterdam de ASN Aanmoedigingsprijs 2022 en de Loep 2022 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Wanneer in augustus de Taliban aan de poorten van Kabul rammelen, blijkt Nederland volstrekt onvoorbereid te zijn. Zembla reconstrueerde  de gebeurtenissen, aan de hand van gesprekken met betrokkenen in Afghanistan en Nederland, honderden overheidsdocumenten en niet eerder vertoonde beelden van Nederlandse Special Forces.

Jarenlang koesterden het Vlaamse weekblad Knack en het Franstalige dagblad Le Soir hun bronnen in de Belgische justitie – een klassiekere vorm van onderzoeksjournalistiek bestaat er eigenlijk niet. Zo kwamen de twee media erachter dat bij de Belgische veiligheidsdienst een tip van een buitenlandse veiligheidsdienst was binnengekomen over corruptie in het Europese parlement.

Multinational Ferrero heeft een oneindige behoefte aan hazelnoten, vooral voor in de hazelnotenpasta. Boeren verdienen hier geld aan, maar de industriële hazelnotenteelt is zeer schadelijk voor bodem en water en dus uiteindelijk voor het hele biosysteem. De Europese Unie verstrekt Bioteelt subsidies waarmee hazelaars worden aangeplant. Maar als na vijf jaar het moment van de eerste oogst is aangebroken, wordt de ‘Bioteelt’, gewone teelt – en dus schadelijk.

Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken’ analyseert de redenen, achtergrond en mogelijke oorzaken van de Russische invasie in Oekraïne. Waarom ging Rusland over tot een ongeprovoceerde oorlog tegen Oekraïne?

Een flink deel van het bagagepersoneel op Schiphol loopt rug-, nek en schouderklachten op door het veel te zware tilwerk. NOS en Nieuwsuur onderzochten waarom afspraken met de Arbeidsinspectie over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden niet worden nageleefd.

PFAS vervuilt al jaren de Schelde. Ondanks ingrijpen bij het bedrijf 3M, dat enorme hoeveelheden PFAS in de Westerschelde heeft geloosd, dalen de concentraties niet. De uitzending onderzoekt waar PFAS nog meer vandaan kan komen en onthult dat dat de Vlaamse afvalverwerker Indaver is.