De Loep, Nieuws

Longlist de Loep 2022

2T_Loep2022

Op deze lijst staan – per categorie – de 10 beste onderzoeksverhalen van België en Nederland. Op dinsdag 9 mei heeft de jury per categorie drie genomineerden bekendgemaakt. De winnaars worden op vrijdag 9 juni bekendgemaakt én bekroond tijdens de Uitreiking in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.

Opsporend

 • Seksueel misbruik door bisschop en Nobelprijswinnaar Belo. ‘Wat ik wil zijn excuses.’ – De Groene Amsterdammer door Tjitske Lingsma 
 • Van Arnhem naar Assads martelcel – NRC door Melvyn Ingleby 
 • Uber Files – Het Financieele Dagblad, Trouw, De Groene Amsterdammer/Investico, De Tijd, Knack door Gaby de Groot Dirk Waterval (Trouw), Martijn Roessingh (Trouw), Johan Leupen (FD), Karlijn Kuijpers (Investico), Romy van der Burgh (Investico, Linda van der Pol (Investico), Lars Bové (De Tijd)
  en Kristof Clerix (Knack)
 • #CorruptionEurope – Knack & Le Soir door Kristof Clerix, Louis Colart en Joel Matriche
 • In de succesvolle tv-machine van DWDD werd menig redacteur vermalen – De Volkskrant door Abel Bormans, Willem Feenstra en Maud Effting
 • BOOS – This is The Voice – YouTube.com/BOOS door Marije de Roode, Tim Hofman , Emma van den Berg, Charlotte Werkman, Jasper Steenhuis, Lienke Luiking van Andringa, Joshua van Grinsven , Sam Tollenaar, Olivier Driessens , Niquel Matitahatiwen, Nick Evers en Mirou Tjeertes 
 • EarthToday, rich tomorrow – Quote door Malu de Bont en Jeroen Molenaar 
 • Slavernij aan de Schelde – Gazet Van Antwerpen door David Van Turnhout 
 • Afgekeurde, levensgevaarlijke producten nog gewoon in webshops te koop – Het AD en de regionale dagbladen van DPG Media door Richard Clevers 
 • Commerciële schuldhulpverlener laat mensen verder in de financiële problemen zakken – De Groene Amsterdammer/Investico, Trouw, Radar, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en De Gelderlander door Michelle Salomons, Tim Staal, Anne de Vries, Lars Barendregt, Willemien Schenkeveld, Tessa Hoogvliet, Fons Hendriks en Lukas van der Storm

Controlerend

 • Het PFAS-schandaalZembla (BNNVARA) door Vincent Harmsen en Roelof Bosma
 • Macht misbruikt – Pano (VRT) door Stefaan Meerbergen Emilie Légère, Laura Niclaes, en Fabian Lefevere.
 • Arbonormen bagagepersoneel Schiphol jarenlang overschreden, deel heeft gezondheidsklachten – Nieuwsuur en NOS door Ben Meindertsma en Milena Holdert
 • Gooien met grond: de verdozing van Nederland – De Groene Amsterdammer door Bijou van der Borst  Karlijn Saris, Romy van Dijk, Coen Ramaer en Janna Nieuwenhuijzen
 • Syrië, de giftige oorlog – Canvas (VRT) door Inge Vrancken en Rudi Vranckx
 • 63 stutten en nóg ging de gaskraan verder open (NRC)/ Anatomie van een gasdrama (DvhN)  (2) Hoe Wiebes het vertrouwen van de Groningers verspeelde (NRC) /  Alleen maar verliezers (DvhN) – NRC en Dagblad van het Noorden door Wubby Luyendijk Claudia Kammer, Lyanne Levy, Mark Middel, Bas van Sluis en Derk Stokmans
 • Missie Afghanistan deel 2: De hel van Kabul – Zembla (BNNVARA) door Marco de Lange, Bart Nijpels en David van der Wilde
 • Marchanderen met bewijs – Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde door Lucien Hordijk, Marcel Metze, Marcel Olde Rikkert en Daan Marselis
 • China financiert onderzoek naar mensenrechten aan VU – NOS.nl door Robert Chesal, Laura Steenbeeke en Thomas Spekschoor
 • De gemartelde boer, de Australische special forces en een verdwenen rapport – NRC door Esther Rosenberg en Karel Berkhout

Signalerend

Gerelateerde artikelen

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Het onderzoek gaat in op de diepere trend van een toenemend democratisch tekort in de lokale politiek. Aan de hand van het voorbeeld IJsselstein laat Mark Lieve Adriaanse zien hoe burgers en gemeenteraden steeds minder te zeggen hebben over hun directe leefomgeving.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk