Nieuws

Kom naar de Avond van de Onderzoeksjournalistiek

26569259881_58f562f077_c

De feestelijke uitreiking van de Loep en de ASN-Aanmoedigingsprijs vindt plaats op 24 juni.

Onze leden kunnen hier gratis bij zijn. Meld je snel aan!

Het belooft een inspirerende avond te worden, met onder anderen bijdragen van Tim Hofman (BOOS) en Griet Plets (De Standaard). En natuurlijk de uitreiking van de prijzen. 

De jury van de Loep heeft besloten om dit jaar de oeuvreprijs tot te kennen aan NRC-journalist Joep Dohmen. De jury vindt het belangrijk om juist in deze tijd waarin journalistiek onder vuur ligt haar steun en grote waardering uit te spreken voor een van de top-onderzoeksjournalisten van Nederland.

De Loep is een Vlaams-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die sinds 2007 wordt uitgereikt door de VVOJ aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. Daarnaast wordt de ASN-aanmoedigingsprijs uitgereikt. Dé erkenning voor opkomend journalistiek talent.

 

Dit zijn de genomineerden:

 

OPSPOREND

SIGNALEREND

CONTROLEREND

ASN AANMOEDIGINGSPRIJS

 • Een ideale plek voor mensen die niet gevonden willen worden
  Lize Geurts
  NRC
 • Hoe de christelijke anti-abortuslobby stilletjes meer voet aan de grond krijgt
  Marieke Rotman, Romy van der Burgh, Esther Chavannes, Gina Lafour, Allart van der Woude
  De Groene Amsterdammer / Investico
 • Hoe Den Haag uit Nederland verdween / Het platteland verliest zijn voorzieningen en dat vergroot de ongelijkheid
  Coen van de Ven en Remy Koens
  De Groene Amsterdammer / FTM

De avond begint om 20.00u (inloop vanaf 19.30u) en eindigt om 22.00u met een borrel.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk