Controlerend, De Loep, Longlist

Genomineerd: Als het goede doel ontspoort

Knack
Ruben Brugnera en Marieke Brugnera
Redactie

De Belgische daklozenorganisatie Poverello heeft een armlastig imago, maar heeft 14 miljoen op de bank staan en bezit vastgoed ter waarde van 50 miljoen euro, onthulden Ruben en Marieke Brugnera (broer en zus) van Knack.

Aanleiding voor het onderzoek naar de kerkelijke liefdadigheidsorganisatie, was de opstand onder vrijwilligers. Poverello heeft tien vestigingen in Vlaanderen, drie in Brussel en twee in Wallonië maar heeft slechts 3,5 medewerker in dienst. De hulpverlening draait dus op vrijwilligers. Zij verstrekken noodgedwongen karige maaltijden en in Brussel tellen ze de velletjes wc-papier uit. Toen vrijwilligers wilden weten waar al het gedoneerde geld blijft werden ze uit de organisatie gezet.

De Knack-journalisten stuitten op een tweede misstand in de armenzorg. In een voormalig ziekenhuis in Anderlecht woonden 300 daklozen en ongedocumenteerden. Zij moesten plaats maken toen het gebouw aan het bisdom werd geschonken. De kerk wil er 52 sociale huurwoningen van maken, die voor de allerarmsten die onderdak vonden in het ziekenhuis, onbetaalbaar zijn.

De journalisten doken als forensische accountants in jaarrekeningen, analyseerden bedrijfsdocumenten, onderzochten vastgoedtransacties en vroegen notariële akten op. Daarnaast speurden zij de website van Poverello af en vonden een openstaand achterdeurtje waardoor zij een deel van de interne boekhouding konden bekijken. Zij stuitten op boekhoudkundige trucs, belangenverstrengeling, wanbeheer en uitbuiting van daklozen. De sporen leidden in beide gevallen naar de Katholieke Kerk.

De Knack-journalisten werkten bij het onderzoek samen met de Franstalige omroep RTBF en het Franstalige weekblad Le Vif.

Gerelateerde artikelen

“Een ideale plek voor mensen die niet gevonden willen worden” gaat over de opkomst en ondergang van De Hertenwei, een familiecamping in de periferie van het Brabantse dorpje Lage Mierde. In de jaren zeventig en tachtig was De Hertenwei een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders uit onder meer Rotterdam, wat de camping een “goudmijn” maakte voor de toenmalige eigenaren en ondernemers uit het dorp.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk