De Loep, Longlist, Opsporend

Genomineerd: Het Stofspoor

ZEMBLA (BNNVARA)
Roelof Bosma en Marco de Lange
Camera

In deze documentaire ‘Het Stofspoor’ onthult Zembla dat spoorwerkers al zeker tien jaar lang worden blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof.

Experts noemen kwartsstof een sluipmoordenaar, omdat het diep in de longen kan doordringen en jaren later ernstige longziektes of longkanker kan veroorzaken. Het kwarts kan vrijkomen uit spoorballast: de laag stenen onder de spoorrails. Sommige spoorwerkers werken er dagelijks mee.

Aan de hand van meerdere vertrouwelijke rapporten ontdekte Zembla dat de spoorbranche al zeker tien jaar weet dat grenswaarden worden overschreden én dat spoorwerkers worden blootgesteld aan gevaarlijke gehaltes kwartsstof. Ook onthulden ze dat adviezen om een steen zonder of met minder kwarts te gebruiken worden genegeerd. Terwijl het wettelijk verplicht is een veiliger alternatief te kiezen.
Onderzoek op social media levert honderden beelden op van spoorwerkers die zonder bescherming in enorme wolken kwartsstof staan te werken.

Hiervoor is maandenlang uitgebreide beeldresearch gedaan: via sociale media hebben de redacteuren honderden foto’s en video’s van spoorwerkzaamheden verzameld en vervolgens geanalyseerd. De beelden zijn ook voorgelegd aan arbo-experts. Uit de vele beelden blijkt dat de veiligheidsmaatregelen tegen vrijkomen van kwartsstof slecht worden gevolgd.

Daarnaast hebben de journalisten veel vertrouwelijke stukken in handen gekregen, zoals: meetrapportages, beleidsdocumenten, expertanalyses en interne mails.

Geconfronteerd met de bewijzen geven ProRail en spooraannemers toe dat de veiligheidsregels niet zijn gevolgd. De Inspectie SZW, reageert geschokt en kondigt direct actie aan.

Gerelateerde artikelen

Het verbouwen van soja in Brazilië en het vervoer ervan naar Europa leveren immense problemen op. Ine Renson maakte hierover een artikelenreeks voor De Standaard die de titel  ‘conflictsoja’ meekreeg. Onze vlees- en zuivelindustrie draaien op soja, de boon die is uitgegroeid tot hét krachtvoer om varkens, kippen en koeien snel te doen groeien. Internationale sojahandelaars zoals Cargill en Bunge, de voedingsindustrie en onze supermarkten beweren dat ze verantwoorde soja gebruiken. Dat blijkt niet zo te zijn. Ondoorzichtige aanvoerketens en fraude met eigendomstitels verhullen de werkelijke afkomst van de soja die we invoeren. De reeks verhalen volgt de sojaroute van de plantages in de Amazone en de Cerrado tot op onze keukentafel.

Het opsporingssysteem dat studiebeurzenverstrekker DUO hanteert rammelt en wijst als gevolg uitzonderlijk veel studenten met een migratieachtergrond aan als fraudeur, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Investico, het Hoger Onderwijs Persbureau en NOSop3. De risicoindicatoren waarmee het algoritme is gevoed zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en de controleurs die huisbezoeken afleggen om vast te stellen of een student met een uitwonendenbeurs op het opgegeven adres woont, zijn vaak bevooroordeeld. De minister van Onderwijs heeft het opsporingssysteem na publicatie van het onderzoek onmiddellijk stilgelegd en heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de indirecte discriminatie.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk