De Loep, Longlist, Signalerend

Genomineerd: De Machine – in de ban van Booking.com

Boek bij Lebowski Publishers
Merijn Rengers, Stijn Bronzwaer en Joris Kooiman
Kranten Two-tone

Booking.com begon eind jaren negentig als een idee van techniekstudenten uit Twente. Het werd het grootste en machtigste hotelboekingsplatform ter wereld. De Machine beschrijft de groei en het morele verval van Booking, vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en ruzies in de boardroom.

Na een aantal zeer goed gelezen krantenpublicaties, besloten de journalisten dat het verhaal van Booking.com het best in boekvorm kon worden verteld, aan de hand van zes hoofdrolspelers – die allemaal een aantal jaar het bedrijf hebben geleid. Booking werkte niet actief mee aan het boek, maar (oud-)werknemers, directeuren, aandeelhouders en andere betrokkenen wel. De journalisten voerden honderden gesprekken, vaak meer keren met dezelfde bron.

De verhalen werden geverifieerd en aangevuld met informatie uit de administratie, mailboxen, jaar- en kwartaalrapportages, het Kadaster en de Kamer van Koophandel, rechtbankstukken en krantenarchieven. Ook kregen de journalisten interne video’s en opnames van presentaties in handen. Zo bleek dat in 2016 Amerikaanse inlichtingendiensten gegevens van reizigers in de Arabische wereld ontvreemden – wat Booking.com stil hield voor de klanten en de privacy-autoriteiten.

In de zomer van 2021 wilde het bedrijf hoge bonussen (in totaal 28 miljoen euro) uitkeren aan het Amerikaanse management. Terwijl ze een jaar eerder nog 64 miljoen euro corona-steun van de Nederlanse overheid incasseerden! De publicatie van dit nieuwsfeit (en de politieke reacties daarop) bewoog Booking.com tot een terugbetaling.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk