#LROJ20

Save the date: 7 maart trainingsdag #LROJ20

ILLU HEIN DE KORT

Wil je als journalist lokaal of regionaal de onderste steen bovenhalen? Zet dan #LROJ20 op 7 maart alvast met een uitroepteken in je agenda. Alweer tien jaar organiseert de VVOJ deze populaire Trainingsdag Lokale en Regionale OnderzoeksJournalistiek op de Uithof in Utrecht. Het thema van de jubileumeditie: En nu doorpakken!

VVOJ-lid Michel Robles nam eind 2010 het initiatief tot de oprichting van de VVOJ-werkgroep Lokale Uitzoekjournalistiek, die trainingsdagen ging organiseren speciaal voor medewerkers – betaalde én vrijwilligers – van lokale en regionale media. ‘Het wordt tijd dat plaatselijke “spitters” even krachtig getraind en ondersteund worden als collega’s bij grotere media’, schreven Robles en medewerkgroeplid Esdor van Elten destijds in een artikel op Villamedia.

‘Nieuw perspectief’

Over de term uitzoekjournalistiek was nagedacht. ‘Onderzoekjournalistiek schrikt nogal eens af. Het wordt geassocieerd met ingewikkelde en riskante muckraking. Wij willen juist nieuw perspectief bieden’, meldden Robles en Van Elten. ‘Onthullen is prachtig, maar ook een fraai stukje geschiedenis is nauwkeurig uitzoekwerk waard.’

De eerste Trainingsdag Uitzoekjournalistiek, voorloper van de LROJ, was op 24 september 2011. Een greep uit de thema’s die aan de orde kwamen: archiefonderzoek, online research en lokale en regionale netwerken opbouwen. Het zijn onderwerpen die door de jaren heen prominent aanwezig bleven in de programmering van de trainingsdag. Factchecken, open source intelligence, wobben en andere relevante onderwerpen kwamen erbij.

Extra aandacht

Terugkijkend op het decennium dat verstreek sinds de oprichting van de werkgroep valt vooral op hoeveel meer aandacht lokale en regionale onderzoeksjournalistiek hebben gekregen. Eind 2017 kwam daar nog een extra boost bij, toen in het regeerakkoord voor het kabinet Rutte-III vijf miljoen euro structureel jaarlijks werd geoormerkt voor de versterking van met name lokale en regionale onderzoeksjournalistiek.

Nog steeds ligt bij de VVOJ-trainingsdag LROJ de focus op laagdrempelige, weinig tijdrovende en goedkope manieren van onderzoek. Want lokale en regionale onderzoeksjournalistiek mag dan meer in de schijnwerpers zijn komen te staan, het is lang nog niet op alle redacties in het land vanzelfsprekend te focussen op kritische en diepgravende journalistiek.

Doorpakken

En nu doorpakken! is dan ook het thema van #LROJ20. Meer geld en aandacht voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek moet een kwaliteitsverbetering over de hele linie kunnen opleveren – dat is in elk geval de inzet van de werkgroep LROJ die deze jubileumeditie voorbereidt. Journalistieke kwaliteit die leidt tot onderscheidende verhalen. Verhalen die laten zien wat de toegevoegde waarde van ons werk is, met name in dit social media-tijdperk, waarin via Facebook, Instagram, YouTube, Twitter et cetera iedereen alles kan publiceren of uitzenden.

Journalisten kunnen het kaf van het koren scheiden. Feiten checken en bronnen verifiëren. Broodje-aap-verhalen ontleden en daarmee ontkrachten. En veel van de vaardigheden, technieken en inzichten die je daarvoor nodig hebt, kun je vinden in de onderzoeksjournalistiek. Alle reden dus om op 7 maart naar de Uithof in Utrecht te komen.

Begin januari volgt meer informatie over het programma van #LROJ20 op deze site, via de VVOJ-nieuwsbrief en via onze social media-kanalen. Begin januari gaat ook de inschrijving open. Heb je nog geen abonnement op de VVOJ-nieuwsbrief, meld je dan meteen even aan. Dat kan hier.

 

#LROJ20 wordt mede mogelijk gemaakt door de opleiding Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk