#LROJ20

Save the date: 7 maart trainingsdag #LROJ20

ILLU HEIN DE KORT

Wil je als journalist lokaal of regionaal de onderste steen bovenhalen? Zet dan #LROJ20 op 7 maart alvast met een uitroepteken in je agenda. Alweer tien jaar organiseert de VVOJ deze populaire Trainingsdag Lokale en Regionale OnderzoeksJournalistiek op de Uithof in Utrecht. Het thema van de jubileumeditie: En nu doorpakken!

VVOJ-lid Michel Robles nam eind 2010 het initiatief tot de oprichting van de VVOJ-werkgroep Lokale Uitzoekjournalistiek, die trainingsdagen ging organiseren speciaal voor medewerkers – betaalde én vrijwilligers – van lokale en regionale media. ‘Het wordt tijd dat plaatselijke “spitters” even krachtig getraind en ondersteund worden als collega’s bij grotere media’, schreven Robles en medewerkgroeplid Esdor van Elten destijds in een artikel op Villamedia.

‘Nieuw perspectief’

Over de term uitzoekjournalistiek was nagedacht. ‘Onderzoekjournalistiek schrikt nogal eens af. Het wordt geassocieerd met ingewikkelde en riskante muckraking. Wij willen juist nieuw perspectief bieden’, meldden Robles en Van Elten. ‘Onthullen is prachtig, maar ook een fraai stukje geschiedenis is nauwkeurig uitzoekwerk waard.’

De eerste Trainingsdag Uitzoekjournalistiek, voorloper van de LROJ, was op 24 september 2011. Een greep uit de thema’s die aan de orde kwamen: archiefonderzoek, online research en lokale en regionale netwerken opbouwen. Het zijn onderwerpen die door de jaren heen prominent aanwezig bleven in de programmering van de trainingsdag. Factchecken, open source intelligence, wobben en andere relevante onderwerpen kwamen erbij.

Extra aandacht

Terugkijkend op het decennium dat verstreek sinds de oprichting van de werkgroep valt vooral op hoeveel meer aandacht lokale en regionale onderzoeksjournalistiek hebben gekregen. Eind 2017 kwam daar nog een extra boost bij, toen in het regeerakkoord voor het kabinet Rutte-III vijf miljoen euro structureel jaarlijks werd geoormerkt voor de versterking van met name lokale en regionale onderzoeksjournalistiek.

Nog steeds ligt bij de VVOJ-trainingsdag LROJ de focus op laagdrempelige, weinig tijdrovende en goedkope manieren van onderzoek. Want lokale en regionale onderzoeksjournalistiek mag dan meer in de schijnwerpers zijn komen te staan, het is lang nog niet op alle redacties in het land vanzelfsprekend te focussen op kritische en diepgravende journalistiek.

Doorpakken

En nu doorpakken! is dan ook het thema van #LROJ20. Meer geld en aandacht voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek moet een kwaliteitsverbetering over de hele linie kunnen opleveren – dat is in elk geval de inzet van de werkgroep LROJ die deze jubileumeditie voorbereidt. Journalistieke kwaliteit die leidt tot onderscheidende verhalen. Verhalen die laten zien wat de toegevoegde waarde van ons werk is, met name in dit social media-tijdperk, waarin via Facebook, Instagram, YouTube, Twitter et cetera iedereen alles kan publiceren of uitzenden.

Journalisten kunnen het kaf van het koren scheiden. Feiten checken en bronnen verifiëren. Broodje-aap-verhalen ontleden en daarmee ontkrachten. En veel van de vaardigheden, technieken en inzichten die je daarvoor nodig hebt, kun je vinden in de onderzoeksjournalistiek. Alle reden dus om op 7 maart naar de Uithof in Utrecht te komen.

Begin januari volgt meer informatie over het programma van #LROJ20 op deze site, via de VVOJ-nieuwsbrief en via onze social media-kanalen. Begin januari gaat ook de inschrijving open. Heb je nog geen abonnement op de VVOJ-nieuwsbrief, meld je dan meteen even aan. Dat kan hier.

 

#LROJ20 wordt mede mogelijk gemaakt door de opleiding Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

 

Gerelateerde artikelen

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?
Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk