Kenniscentrum, Nieuws

Trainingsdag lokale uitzoekjournalistiek groot succes

Er moeten meer trainingsdagen komen voor lokale uitzoekjournalistiek. Dat was de conclusie van de deelnemers aan de eerste dag gewijd aan dit thema, die afgelopen zaterdag plaatsvond in Utrecht. De dag was gericht op vakspecialisten die zich vooral bezighouden met regionale en lokale onderwerpen, en meer en/of beter onderzoek willen verrichten.

Tijdens de speciale dag op de Hogeschool Utrecht kregen de deelnemers een aantal intensieve trainingen en workshops die ze in korte tijd moest helpen bij het verbeteren van hun onderzoeksvaardigheden.

Thema’s die aan de orde kwamen waren onder andere zoeken op internet, wie kent wie in de gemeente, maar ook het doorspitten van historische archieven.

Heb je de dag gemist en wil je weten hoe het was? Bekijk dan onderstaande foto-impressie en houdt deze website in de gaten voor nieuwe trainingsdagen van de werkgroep Lokale Uitzoekjournalistiek.

Handouts
Heb je deelgenomen aan de trainingsdag en ben je op zoek naar het lesmateriaal? Download hier dan de handouts die de komende tijd hier worden geplaast.
1. Download van Erik Hennekam over het zoeken in archieven (pdf document, alleen voor VVOJ-leden en deelnemers aan de trainingsdag, inloggen vereist).
2. De handouts van de sessies van Luuk Sengers kun je rechtstreeks van hemzelf krijgen. Mail naar Luuk Sengers (journalist@luuksengers.nl) en het materiaal wordt je digitaal toegestuurd.

Verslagen
Schatten uit de Rekenkamer. Tekst: Lieke Eerland
Milieu: Twee verhalen. Tekst: Lieke Eerland

Let op: voor alle handouts geldt dat deze uitsluitend voor eigen gebruik zijn. Eventuele verspreiding, in hard-copy dan wel digitaal, is alleen toegestaan na expliciete toestemming van de auteur, en met vermelding van auteursrechten.

Hieronder een foto-impressie van de Trainingsdag lokale uitzoekjournalistiek Utrecht op 24 september 2011. De foto’s zijn gemaakt door Jan Taco de Gussinklo, wetenschapsjournalist.


VVOJ-directeur Margo Smit opent de eerste trainingsdag Lokale Uitzoekjournalistiek in Utrecht.

Jaap den Ouden van www.dichtbij.nl gaf een sessie over het opzetten van nieuwscafés om zo het nieuws in de regio te halen bij mensen.

Luuk Sengers hield twee trainingen, één over story based inquiry en de tweede over het gebruiken van computermethoden om verhalen te maken.


Natuurlijk was er ook tijd om tijdens de lunchen informeel met elkaar van gedachten te wisselen.


Aan het einde van de trainingsdag gaven de deelnemers bij acclamatie aan dat ze wel meer van dit
soort dagen willen. Michel Robles sloot hierna de dag af.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk