#LROJ20

Trap er niet in!

IMG_6181

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?

Tijdens #LROJ20 namen we, als afsluiting van een inspirerende en leerzame trainingsdag, de proef op de som, met een pubquiz* waarin alle deelnemers hun eigen antenne voor dubieuze zaken konden checken. Tanja van Bergen, werkgroeplid en oud-directeur van de VVOJ, zorgde met het stellen van vragen ondersteund door visuele beelden, voor hilariteit bij de deelnemers. Menigeen stonk er toch in ondanks de overtuiging dat ‘je het zeker wist’!

Daniëlle Arets, lector journalistiek en verantwoorde innovatie bij Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg, bedaarde daarna de gemoederen met een wervelende presentatie waarin zij een brug sloeg tussen design en journalistiek. Dit is, volgens haar, mogelijk door systematisch experimenteren met nieuwe technologie en door onderzoek naar het ontwerpen van nieuwe journalistieke rollen en functies.

Gebruik de uitdagende en hier bijgevoegde bullshitdetector! Een Eerste Hulp Checklijst vol handige tips & tricks.

[wpdm_package id=’41998′]

Gerelateerde artikelen

Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk