#LROJ20

Zet je publiek aan het werk – lokale data crowdsourcen

IMG_6126

Local Focus, een datajournalistiek persbureau, gebruikt verschillende data om regionale verhalen te maken. Soms zijn er alleen geen data. Wat kun je dan doen om toch een verhaal te maken? Local Focus ontwikkelde een tool Mapgather, om onderzoeksvragen te laten beantwoorden door het publiek en op de kaart te zetten. Yordi Dam, medeoprichter van Local Focus, presenteert de tool in de sessie: Zet je publiek aan het werk – lokale data crowdsourcen.

De tool Mapgather is gebruikt om onveilige verkeerssituaties in kaart te brengen voor de 13 regionale omroepen, vuurwerkoverlast voor Hart van Nederland en overlast van de eikenprocessierups voor het Brabants Dagblad.

Als je dit zelf wil doen, dan is een goede hoofdvraag belangrijk. De hoofdvraag moet een geografische component hebben: (Waar …? Welke locatie..?) Denk na over een deelvraag (bijvoorbeeld hoe ziet de situatie eruit?); Wil je een open vraag invoegen om mensen een beschrijving van de situatie te vragen? Wil je mensen de mogelijkheid geven om een foto toe te voegen? Vat samen wat je in kaart wil brengen.

Als je dit voor jezelf heb geformuleerd, dan kun je dit gebruiken om mapgather uit te proberen. Dat kan met de link die aan het eind van de bijgevoegde presentatie staat.

[wpdm_package id=’41963′]

Gerelateerde artikelen

Nieuwsmanipulatie, nee zeg, daar trappen wij niet in. Als journalist wéét je gewoon wanneer iets niet klopt. Maar waarom haalt dan zoveel onzin het nieuws? Staat onze bullshitdetector wel scherp genoeg afgesteld?
Een Wob-verzoek versturen, dat lukt de meeste van ons nog wel, zij het soms met enige moeite. Maar hoe gaat het dan verder? Hoe zorg je dat je je niet met een kluitje in het riet laat sturen, of eindeloos aan het lijntje wordt gehouden? Hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden om in bezwaar en beroep te gaan? Kortom, hoe pak je door?

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk