#LROJ20

Zet je publiek aan het werk – lokale data crowdsourcen

IMG_6126

Local Focus, een datajournalistiek persbureau, gebruikt verschillende data om regionale verhalen te maken. Soms zijn er alleen geen data. Wat kun je dan doen om toch een verhaal te maken? Local Focus ontwikkelde een tool Mapgather, om onderzoeksvragen te laten beantwoorden door het publiek en op de kaart te zetten. Yordi Dam, medeoprichter van Local Focus, presenteert de tool in de sessie: Zet je publiek aan het werk – lokale data crowdsourcen.

De tool Mapgather is gebruikt om onveilige verkeerssituaties in kaart te brengen voor de 13 regionale omroepen, vuurwerkoverlast voor Hart van Nederland en overlast van de eikenprocessierups voor het Brabants Dagblad.

Als je dit zelf wil doen, dan is een goede hoofdvraag belangrijk. De hoofdvraag moet een geografische component hebben: (Waar …? Welke locatie..?) Denk na over een deelvraag (bijvoorbeeld hoe ziet de situatie eruit?); Wil je een open vraag invoegen om mensen een beschrijving van de situatie te vragen? Wil je mensen de mogelijkheid geven om een foto toe te voegen? Vat samen wat je in kaart wil brengen.

Als je dit voor jezelf heb geformuleerd, dan kun je dit gebruiken om mapgather uit te proberen. Dat kan met de link die aan het eind van de bijgevoegde presentatie staat.

[wpdm_package id=’41963′]

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk