Agenda, Nieuws

VVOJ Café – Freelancers onder de loep

DSC_3405

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Coco Gubbels bevraagd de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

De Longlist onder De Loep.

Hoe maak je een echt goed journalistiek onderzoek? Kom naar het VVOJ Café op 9 mei in Utrecht en leer de kneepjes van het vak. 

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Coco Gubbels bevraagt de collega’s naar hun onderzoek. Hoe doe je onderzoek als freelancer? Hoe pak je je onderzoek aan?

Te gast zijn:

Tjitske Lingsma
De Groene Amsterdammer

De Oost-Timorese Nobelvredesprijswinnaar bisschop Carlos Filipe Ximenes Belo misbruikte jarenlang jongens seksueel. Dat onthulde Tjitske Lingsma in De Groene Amsterdammer. Ook toonde zij aan hoe Belo misbruik maakte van zijn positie als bisschop en kerkelijk leider, van de oorlogssituatie en de diepe armoede en ellende waarin zijn slachtoffers zich bevonden.

Myrthe Buitenhuis en Ruben Altena
Argos Medialogica/Human NPO2

De BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas is opgericht om negatieve beeldvorming en ‘onzinverhalen’ over de agrarische sector in de media en politiek te pareren. Argos Medialogica onderzocht of Van der Plas zelf wel het eerlijke verhaal vertelt.

Roos Menkhorst en Catrien Spijkerman
de Groene Amsterdammer/onderzoekscollectief Spit

Op korte termijn zijn er in Nederland niet genoeg huisartsen om te voldoen aan de zorgvraag. Onderzoekscollectief Spit deed voor de Groene Amsterdammer onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van het huisartsentekort.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk