Agenda, Nieuws

VVOJ Café – Freelancers onder de loep

DSC_3405

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Coco Gubbels bevraagd de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

De Longlist onder De Loep.

Hoe maak je een echt goed journalistiek onderzoek? Kom naar het VVOJ Café op 9 mei in Utrecht en leer de kneepjes van het vak. 

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Coco Gubbels bevraagt de collega’s naar hun onderzoek. Hoe doe je onderzoek als freelancer? Hoe pak je je onderzoek aan?

Te gast zijn:

Tjitske Lingsma
De Groene Amsterdammer

De Oost-Timorese Nobelvredesprijswinnaar bisschop Carlos Filipe Ximenes Belo misbruikte jarenlang jongens seksueel. Dat onthulde Tjitske Lingsma in De Groene Amsterdammer. Ook toonde zij aan hoe Belo misbruik maakte van zijn positie als bisschop en kerkelijk leider, van de oorlogssituatie en de diepe armoede en ellende waarin zijn slachtoffers zich bevonden.

Myrthe Buitenhuis en Ruben Altena
Argos Medialogica/Human NPO2

De BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas is opgericht om negatieve beeldvorming en ‘onzinverhalen’ over de agrarische sector in de media en politiek te pareren. Argos Medialogica onderzocht of Van der Plas zelf wel het eerlijke verhaal vertelt.

Roos Menkhorst en Catrien Spijkerman
de Groene Amsterdammer/onderzoekscollectief Spit

Op korte termijn zijn er in Nederland niet genoeg huisartsen om te voldoen aan de zorgvraag. Onderzoekscollectief Spit deed voor de Groene Amsterdammer onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van het huisartsentekort.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk