Jaarboek

Jaarboek onderzoeksjournalistiek 2003

Vijftien onderzoeksjournalisten uit Nederland en Vlaanderen doen een boekje open over hun methoden en technieken. Hun artikelen en radio- en televisieuitzendingen deden afgelopen jaar veel stof opwaaien. En nu vertellen ze, voor het eerst, hoe ze de opmerkelijke en soms onthutsende feiten boven tafel kregen. Liegende ministers, frauderende bouwers, corrupte ambtenaren, huisjesmelkers, bolletjesslikkers, zwarte scholen en lekkende kerncentrales passeren de revue. Net als verschillende onderzoeksmethoden: van undercoverjournalistiek tot datacracking en van ouderwetse onthulling tot het uitputtende shoeleather-reporting. Dit eerste jaarboek geeft een mooi beeld van wat de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) onder ‘onderzoeksjournalistiek’ verstaat en biedt inspiratie aan zowel ervaren als beginnende onderzoeksjournalisten.

De in druk verschenen publicaties van onderzoeksprojecten zijn integraal opgenomen in het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2003. Van de televisie- en radiouitzendingen is wel de synopsis en de toelichting van de makers opgenomen in het jaarboek, maar niet de uitzending zelf. Deze uitzendingen zijn te bekijken of te beluisteren via de websites van de desbetreffende programma’s. De links op deze pagina leiden rechtstreeks naar de producties die in het jaarboek zijn beschreven.

De online versie van het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2003 is uitsluitend toegankelijk voor leden van de VVOJ. Niet-leden kunnen een gedrukste versie bestellen door 25 euro over te maken op banknummer 33.44.88.907 (Nederland) t.n.v. VVOJ Amsterdam of nummer 001-3728547-40 (België) t.n.v. VVOJ Brussel onder vermelding van jaarboek 2003.

Alleen toegankelijk met wachtwoord

Inhoud

Voorwoord

Inleiding

Ritselen met dure bouwkavels – André Lammerse
Balletje-balletje met dure villa’s

Te huur: kamers met kakkerlakken – Hans Brockmans en Guido Muelenaer
Ratten en afval

De verwrongen werkelijkheid van Vos – Milja de Zwart
Toppunt van misleiding

Het Veldman-scenario – Margo Smit, Bart Nijpels en Barbara Winters
Op zoek naar het lek

CDA winnaar van de collegevorming – Dick van Eijk
Politiek aan de dorpspomp

Sporen van oorlog – Jan Banning
Gruwelijke beelden

Bouwfraude – Oscar van der Kroon en Jos van Dongen
Platte ambtenaren

Rook boven Rodin – Marleen Teugels
Rookgordijn

‘Dit voelt niet goed’ – Zvezdana Vukojevic
Sterke arm der wet?

Afrika.com – Michiel Hegener i.s.m. redactie Onze Wereld
Afrikaanse schotels

Geheime steun aan Albanese rebellen in Macedonië – Huub Jaspers en Gerard Legebeke
Geheime diensten

Hoe eerlijk is de politie? – Marco van Barneveld
Gevonden voorwerpen

Beugels te duur betaald – Marcel van Silfhout
Niet door de beugel

Radicale imams – Siem Eikelenboom en Peter ter Horst
Rode oortjes

Meer zwarte basisscholen met sluiting bedreigd – Marjan Agerbeek
Segregatie in het basisonderwijs

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk