Jaarboek

Jaarboek onderzoeksjournalistiek 2003

Vijftien onderzoeksjournalisten uit Nederland en Vlaanderen doen een boekje open over hun methoden en technieken. Hun artikelen en radio- en televisieuitzendingen deden afgelopen jaar veel stof opwaaien. En nu vertellen ze, voor het eerst, hoe ze de opmerkelijke en soms onthutsende feiten boven tafel kregen. Liegende ministers, frauderende bouwers, corrupte ambtenaren, huisjesmelkers, bolletjesslikkers, zwarte scholen en lekkende kerncentrales passeren de revue. Net als verschillende onderzoeksmethoden: van undercoverjournalistiek tot datacracking en van ouderwetse onthulling tot het uitputtende shoeleather-reporting. Dit eerste jaarboek geeft een mooi beeld van wat de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) onder ‘onderzoeksjournalistiek’ verstaat en biedt inspiratie aan zowel ervaren als beginnende onderzoeksjournalisten.

De in druk verschenen publicaties van onderzoeksprojecten zijn integraal opgenomen in het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2003. Van de televisie- en radiouitzendingen is wel de synopsis en de toelichting van de makers opgenomen in het jaarboek, maar niet de uitzending zelf. Deze uitzendingen zijn te bekijken of te beluisteren via de websites van de desbetreffende programma’s. De links op deze pagina leiden rechtstreeks naar de producties die in het jaarboek zijn beschreven.

De online versie van het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2003 is uitsluitend toegankelijk voor leden van de VVOJ. Niet-leden kunnen een gedrukste versie bestellen door 25 euro over te maken op banknummer 33.44.88.907 (Nederland) t.n.v. VVOJ Amsterdam of nummer 001-3728547-40 (België) t.n.v. VVOJ Brussel onder vermelding van jaarboek 2003.

Alleen toegankelijk met wachtwoord

Inhoud

Voorwoord

Inleiding

Ritselen met dure bouwkavels – André Lammerse
Balletje-balletje met dure villa’s

Te huur: kamers met kakkerlakken – Hans Brockmans en Guido Muelenaer
Ratten en afval

De verwrongen werkelijkheid van Vos – Milja de Zwart
Toppunt van misleiding

Het Veldman-scenario – Margo Smit, Bart Nijpels en Barbara Winters
Op zoek naar het lek

CDA winnaar van de collegevorming – Dick van Eijk
Politiek aan de dorpspomp

Sporen van oorlog – Jan Banning
Gruwelijke beelden

Bouwfraude – Oscar van der Kroon en Jos van Dongen
Platte ambtenaren

Rook boven Rodin – Marleen Teugels
Rookgordijn

‘Dit voelt niet goed’ – Zvezdana Vukojevic
Sterke arm der wet?

Afrika.com – Michiel Hegener i.s.m. redactie Onze Wereld
Afrikaanse schotels

Geheime steun aan Albanese rebellen in Macedonië – Huub Jaspers en Gerard Legebeke
Geheime diensten

Hoe eerlijk is de politie? – Marco van Barneveld
Gevonden voorwerpen

Beugels te duur betaald – Marcel van Silfhout
Niet door de beugel

Radicale imams – Siem Eikelenboom en Peter ter Horst
Rode oortjes

Meer zwarte basisscholen met sluiting bedreigd – Marjan Agerbeek
Segregatie in het basisonderwijs

Gerelateerde artikelen

De alweer vijftiende editie van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek is vrijdag 6 april gepresenteerd tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In deze jubileumuitgave een speciaal katern met kleurenfoto’s waarop ANP-fotografen een jaar onderzoeksjournalistiek in beeld brengen.
Voor haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 zoekt de VVOJ een eindredacteur. Ben jij een ervaren bladenmaker? Heb je een scherpe eindredactionele blik? Ben je lid van de VVOJ en beschik je over de talenten die nodig zijn om een enthousiaste vrijwillige redactie te begeleiden? Lees dan vooral verder.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk