Jaarboek

VVOJ Jaarboek 2017 zoekt eindredacteur

Cover VVOJ Jaarboek 2016

Voor haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 zoekt de VVOJ een eindredacteur. Ben jij een ervaren bladenmaker? Heb je een scherpe eindredactionele blik? Ben je lid van de VVOJ en beschik je over de talenten die nodig zijn om een enthousiaste vrijwillige redactie te begeleiden? Lees dan vooral verder en stuur een offerte.

Het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek kent sinds vorig jaar een magazineachtig karakter. De editie 2017 wordt gepubliceerd in het voorjaar van 2018. De presentatie is tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, waarop ook  De Loep wordt uitgereikt. De datum van deze avond wordt in de loop van december vastgesteld. We mikken op de laatste week van maart of de eerste week van april. Dit betekent dat het jaarboek begin maart naar de drukker gaat.

De verhalen in het jaarboek worden geschreven door vrijwilligers, die samen de jaarboekredactie vormen. Alleen de eindredactie en de vormgeving van het jaarboek zijn betaalde opdrachten. Voor de eindredactie komen allereerst VVOJ-leden in aanmerking. Alleen als zich binnen deze kring geen geschikte kandidaten aandienen, werven we buiten de vereniging.

De eindredacteur:

  • maakt de indeling van het jaarboek, met oog voor het magazineachtige karakter van deze publicatie;
  • begeleidt de auteurs van de dragende verhalen in het jaarboek en redigeert deze verhalen;
  • schrijft de randteksten (colofon, inhoudsopgave, flaptekst) en de korte portretten van de Loepgenomineerden;
  • bewaakt de productiedeadlines;
  • begeleidt de vormgeving;
  • voert in nauw overleg met de vormgever de beeldredactie;
  • coördineert de advertentieacquisitie;
  • controleert en corrigeert de drukproeven (ervaring met InDesign is gewenst).

Heb je belangstelling voor deze opdracht? Stuur dan uiterlijk 14 december een offerte met een prijsopgave naar jaarboek@vvoj.org. Voor de prijsbepaling kun je uitgaan van de omvang en indeling van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017. VVOJ-leden kunnen een pdf van dit jaarboek downloaden op de overzichtspagina met alle jaarboeken. Hiervoor dien je ingelogd te zijn. De inlogknop vind je rechts bovenaan deze pagina. Problemen met inloggen? Mail het verenigingsbureau.

Vragen naar aanleiding van deze opdracht kun je mailen naar jaarboek@vvoj.org. Ze worden vanaf 6 december beantwoord.

Offertes worden vertrouwelijk behandeld.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk