Nieuws

Terugblik op GIJC2023

zoe-ansari-ObiuP1u-jM4-unsplash

De Global Investigative Journalism Conference (GIJC) is ‘s werelds grootste bijeenkomst van onderzoeksjournalisten. De conferentie biedt training in tools, workshops en netwerkmogelijkheden. Om de twee jaar wordt er een wereldconferentie georganiseerd. Inmiddels heeft GIJC meer dan 10.000 journalisten uit 140 landen samengebracht.

In 2023 vond de GIJC plaats in Göteborg, Zweden. In samenwerking met de VVOJ heeft het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten zes tickets beschikbaar gesteld voor freelance onderzoeksjournalisten voor wie deelname aan de conferentie echt iets kan toevoegen aan hun onderzoeksjournalistiek praktijk, bijvoorbeeld door specifieke kennis of contacten op te doen voor een lopend onderzoek. 

Lees hier de verslagen van de deelnemers:

Tim Luimes

De Global Investigative Journalism Conference in Gothenburg was voor mij een zeer indrukwekkende en leerzame conferentie.

Het is inspirerend om verhalen te horen van journalisten van over de hele wereld die in veel moeizamere omstandigheden hun werk moeten doen. Onze klachten over slechte informatievoorziening vanuit de overheid stellen weinig voor, vergeleken met hoe journalisten in landen als Nigeria of Venezuela te werk moeten gaan. Niet dat wij ons daarom niet meer boos hoeven te maken over Woo-stukken die maar niet komen. Maar omdat als je hun verhalen hoort, je beseft wat een groot goed persvrijheid is en hoe belangrijk het is om die te blijven beschermen.

Noah Moeys

Met ruim 2100 onderzoeksjournalisten van 132 landen was GIJC het grootste onderzoeksjournalistieke congres ooit. Het voelde imposant en kolossaal, maar wonderbaarlijk genoeg niet intimiderend. Op iedereen kon je afstappen, wat altijd tot leuke gesprekken leidde. Via de ticketactie van de VVOJ en FBJP kon ik als freelancer bij The Investigative Desk naar dit congres.

Euritha Tjan A Way

‘Een enkeling is een drenkeling’ luidt een bekend Surinaams gezegde. Dat betekent in mijn geboorteland zoveel als: ‘Wie in zijn eentje iets onderneemt zal maar moeilijk succes boeken.’ Het klinkt misschien heel negatief, maar ik heb het juist als heel positief ervaren dat je binnen de onderzoeksjournalistiek tegenwoordig geen drenkeling hoeft te zijn. Al tijdens de eerste netwerkborrel van de Global Investigative Journalism Conference in Göteborg na de registratie op 19 september, viel dat mij op.

Rosanne Kropman 

Een workshop van Henk van Ess volgen is toch een beetje als een fantastisch taartje komen eten op de verjaardag van een oom die de ene na de andere foute grap maakt, waar iedereen dan toch maar braaf om lacht. Van Ess is alles in één: hij is én het taartje en de oom.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk