GIJC Gotenburg

Begonnen als ‘drenkeling’ geëindigd als ‘samen sterk’

Podcast

‘Een enkeling is een drenkeling’ luidt een bekend Surinaams gezegde. Dat betekent in mijn geboorteland zoveel als: ‘Wie in zijn eentje iets onderneemt zal maar moeilijk succes boeken.’ Het klinkt misschien heel negatief, maar ik heb het juist als heel positief ervaren dat je binnen de onderzoeksjournalistiek tegenwoordig geen drenkeling hoeft te zijn. Al tijdens de eerste netwerkborrel van de Global Investigative Journalism Conference in Göteborg na de registratie op 19 september, viel dat mij op.

Door: Euritha Tjan A Way

Collega’s die interesse hadden in de verhalen over Suriname, zagen heil in samenwerken. Het was ook prettig dat hun onderzoeksvragen aansloten bij de onderwerpen die ik al enige tijd wil aanstippen in Suriname. Want een neus voor een goed verhaal heb ik al. Door de sessies over cross-border verhalen bij te wonen, heb ik nu een beter beeld van de mogelijkheden die er zijn door krachten te bundelen. Criminelen en corruptie beperken zich immers niet tot de grenzen van een land. Samenwerken is dus noodzaak om te werken aan een meer rechtvaardige wereld. Vooral Factchecken en datajournalistiek zijn niet meer weg te denken als onderdeel van grote verhalen.

Onderzoeksjournalistiek is in Suriname wel een uitdaging. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat er weinig journalisten zijn die de ervaring hebben om dat te doen. Maar ook doordat Suriname zich zo goed en zo kwaad als mogelijk door een IMF-programma heen baant. De bevolking is daardoor vooral aan het overleven en heeft weinig tijd en zin om zich met zaken als ‘goed bestuur’ bezig te houden.

De sessies die handvaten gaven hoe onder zulke omstandigheden toch een impact te hebben met je verhaal, komen daardoor zeer goed van pas. Ik voel mij nog meer gesterkt in het streven om het genre onderzoeksjournalistiek met een paar collega’s weer van de grond te halen.

Het is trouwens niet zo dat er niet aan onderzoek wordt gedaan maar de collaboraties en de toegang tot grote netwerken waren er voorheen veel minder. Nu daar de kennis en het netwerk binnen handbereik zijn hebben wij een betere basis om op voort te bouwen.

Niet alleen de sessies die de blik verruimden, maar ook de workshops sloten goed op elkaar aan. Sprekers en panelleden die het hadden over het opbouwen van je onderzoek, werden aangevuld met experts die inzage gaven over hoe je data op te slaan.

Ze spraken over mogelijke donoren en hadden het ook gelijk over proposals schrijven. Gesterkt, verrijkt en met veel motivatie ga ik aan de slag. Met alles dat ik heb kunnen opstrijken kan ik niet anders zeggen dan: samen staan we sterk, ik ben immers geen drenkeling meer!

Gerelateerde artikelen

De Global Investigative Journalism Conference in Gothenburg was voor mij een zeer indrukwekkende en leerzame conferentie.

Het is inspirerend om verhalen te horen van journalisten van over de hele wereld die in veel moeizamere omstandigheden hun werk moeten doen. Onze klachten over slechte informatievoorziening vanuit de overheid stellen weinig voor, vergeleken met hoe journalisten in landen als Nigeria of Venezuela te werk moeten gaan. Niet dat wij ons daarom niet meer boos hoeven te maken over Woo-stukken die maar niet komen. Maar omdat als je hun verhalen hoort, je beseft wat een groot goed persvrijheid is en hoe belangrijk het is om die te blijven beschermen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk