GIJC Gotenburg

Leerzame reis

Camera

De Global Investigative Journalism Conference in Gothenburg was voor mij een zeer indrukwekkende en leerzame conferentie.

Het is inspirerend om verhalen te horen van journalisten van over de hele wereld die in veel moeizamere omstandigheden hun werk moeten doen. Onze klachten over slechte informatievoorziening vanuit de overheid stellen weinig voor, vergeleken met hoe journalisten in landen als Nigeria of Venezuela te werk moeten gaan. Niet dat wij ons daarom niet meer boos hoeven te maken over Woo-stukken die maar niet komen. Maar omdat als je hun verhalen hoort, je beseft wat een groot goed persvrijheid is en hoe belangrijk het is om die te blijven beschermen.

Door: Tim Luimes

Los van die grote, fundamentele kwesties vond ik de conferentie ook praktisch erg leerzaam. Ik heb nieuwe dingen geleerd over het opsporen van milieuproblemen en financiële misstanden. En ik heb talloze collega’s ontmoet met wie ik mogelijk in de toekomst kan samenwerken.

Als journalist in het globale noorden vind ik het belangrijk om te onderzoeken wat de rol van Nederland en de Europese Unie is op situaties in het globale zuiden. Vooral met het oog op fianciële stromen en de verantwoordelijke spelers, denk ik dat wij een belangrijke rol met een zekere morele plicht te vervullen hebben in wereldwijde onderzoeksjournalistiek. In gesprek met journalisten uit het globale zuiden werd dat me wel duidelijk. Ook omdat grote, westerse media, vooral verhalen overnemen van journalisten daar zonder hun werk daarbij te noemen. Ik denk dat we meer kunnen bereiken door samen te werken en onze krachten en inzichten te bundelen.

Al met al denk ik dat dit soort conferenties zeer belangrijk zijn om naar toe te gaan. Heel praktisch kun je bij allerlei workshops nieuwe onderzoekstechnieken leren. Maar voor mij als internationale onderzoeksjournalist is het vooral van belang om nieuwe mensen in het buitenland te ontmoeten waarmee ik kan samenwerken. Dat heb ik gedaan, en daarvoor was deze conferentie echt onmisbaar. Ik hoop dat er een aantal mooie projecten uit zullen voortkomen.

Gerelateerde artikelen

Een workshop van Henk van Ess volgen is toch een beetje als een fantastisch taartje komen eten op de verjaardag van een oom die de ene na de andere foute grap maakt, waar iedereen dan toch maar braaf om lacht. Van Ess is alles in één: hij is én het taartje en de oom.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk