GIJC Gotenburg

‘For my job’

Schermafbeelding 2022-05-12 om 15.20.39

Met ruim 2100 onderzoeksjournalisten van 132 landen was GIJC het grootste onderzoeksjournalistieke congres ooit. Het voelde imposant en kolossaal, maar wonderbaarlijk genoeg niet intimiderend. Op iedereen kon je afstappen, wat altijd tot leuke gesprekken leidde. Via de ticketactie van de VVOJ en FBJP kon ik als freelancer bij The Investigative Desk naar dit congres.

Door: Noah Moeys

Hoe interessant de sessies ook zijn, van netwerken moet je het hebben op GIJC. Als er zo veel mensen samenkomen, kun je partners vinden voor projecten in het buitenland. Ik zocht Colombiaanse journalisten die wegwijs zijn op plantages, en vond er meerdere. Maar mensen konden mij ook vinden. Na een netwerkbijeenkomst voor Spaanstaligen kwam een Paraguayaan naar me toe, met de vraag of ik aan zijn project wilde meewerken. Hij was in zijn onderzoek over ontbossing van de Amazone stukgelopen bij een organisatie in Nederland, en vroeg me om daar onderzoek naar te gaan doen. Hij zwaaide naar de directeuren van Mongabay en riep lachend, ‘je ziet binnenkort onze pitch tegemoet’. Mongabay heb ik in het verleden wel eens vol hoop gepitchd, maar zonder reactie. De Paraguayaan kent ze persoonlijk, dus staan we nu tien-nul voor.

Waar eindredacteuren van buitenlandse media vaak moeilijk te bereiken zijn, kon ik er hier direct op afstappen. Iemand van The Guardian zat op het podium bij een paneldiscussie over onderzoek doen naar impact van klimaatverandering. Na afloop stelde ik me voor en zei: je krijgt nog een keer een pitch van me. Dat vond ze alleen maar leuk.

Uit de sessies ben ik – naast vele andere dingen – het volgende opgestoken. Als je inheemse onderzoeken doet, betrek je inheemse journalisten bij je werk en ga je zorgvuldig om met trauma. Wetenschappelijke papers en bevriende academici zijn handig om voor onderzoeksjournalisten. Satellietbeelden gebruiken is te doen, zelfs als leek. Je stapt van de openbare beelden (Google Earth Pro) over op de commerciële providers (zoals Planet) wanneer je specifieke beelden van een plek wilt. Met Google Search Engine kun je beelden ‘layeren’, en OpenStreetMap (gemaakt door gebruikers) om de setting te begrijpen. Ook kun je Google vragen of ze een foto kunnen maken van een bepaalde locatie.

Tot slot, waar ik van schrok en van leerde, is hoeveel journalisten er in ballingschap werken of steevast andere narigheid meemaken. ‘For my job’, zeggen ze dan, terwijl ze hun schouders ophalen. Ze geven hun leven voor ons werk, en dat is ongeëvenaard.

Gerelateerde artikelen

De Global Investigative Journalism Conference in Gothenburg was voor mij een zeer indrukwekkende en leerzame conferentie.

Het is inspirerend om verhalen te horen van journalisten van over de hele wereld die in veel moeizamere omstandigheden hun werk moeten doen. Onze klachten over slechte informatievoorziening vanuit de overheid stellen weinig voor, vergeleken met hoe journalisten in landen als Nigeria of Venezuela te werk moeten gaan. Niet dat wij ons daarom niet meer boos hoeven te maken over Woo-stukken die maar niet komen. Maar omdat als je hun verhalen hoort, je beseft wat een groot goed persvrijheid is en hoe belangrijk het is om die te blijven beschermen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk