Kenniscentrum

Dagblad van het Noorden: onderzoek in de regio

Het Dagblad van het Noorden begon op 1 april 2011 met een onderzoeksteam. Aanvankelijk waren er drie, en inmiddels zijn er zelfs vier verslaggevers van de regionale krant voor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal deed tussen 1 april 2011 en 3 mei 2013 tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen voor de VVOJ. Op deze pagina staan zijn verslagen bij elkaar.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

* Aflevering 24, 3 mei 2013: Tijd voor evaluatie.
* Aflevering 23, 25 maart 2013: Collega’s in de regio: het kan dus!
* Aflevering 22, 9 maart 2013: Met de complimenten van Job
* Aflevering 21, 6 maart 2013: Feeststemming
* Aflevering 20, 4 november 2012: Dit is journalistiek, man!
* Aflevering 19, 17 oktober: De draad weer oppakken na de zomer
* Aflevering 18, 25 juli 2012: Het is als een scenario schrijven
* Aflevering 17, 12 juni 2012: Veertig jaar na Watergate
* Aflevering 16, 3 mei 2012: RTL’tjes voor de continuïteit
* Aflevering 15, 12 april 2012: Experiment geslaagd, hoe nu verder?
* Aflevering 14, 14 maart 2012: Feestelijke bijdrage
* Aflevering 13, 30 december 2011: Onderzoeksjournalistiek is een slijtageslag
* Aflevering 12, 22 november 2011: Dagblad van het Noorden in Eindhoven
* Aflevering 11, 15 november 2011: Dat is lekker knallen
* Aflevering 10, 24 oktober 2011: Op tijd afblazen.
* Aflevering 9, 6 oktober 2011: Wil je onderzoek op je redactie doen?
* Aflevering 8, 19 september 2011: Onderzoeksverslaggeving heeft wat losgemaakt.
* Aflevering 7, 5 juli 2011: Alle bronnenmateriaal hebben we voorzichtigheidshalve op een stick gezet
* Aflevering 6, 19 juni 2011: Reuring om de krant wílden we; reuring hèbben we
* Aflevering 5, 3 juni 2011: Vasthouden aan ingezette koers
* Aflevering 4, 17 mei 2011: Waar blijven die verhalen nou?
* Aflevering 3, 29 april 2011: Samenwerken met studenten
* Aflevering 2,15 april 2011:Tien onderzoeksonderwerpen liggen klaar
* Aflevering 1, 1 april 2011:Dagblad van het Noorden start met onderzoeksteam

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk