Kenniscentrum

RO2015 verslag: Samenwerken in de regio

Titel: Samenwerken in de regio
Datum: 18 april 2015
Trainer: Arnoud Bodde en Bas van der Sluis
Verslag: Guusje Tromp

Arnoud Bodde werkt bij RTV Noord, Bas van der Sluis bij het Dagblad van het Noorden. Hun samenwerking rond de Facebookrellen in Haren (Project X) resulteerde in een Tegel. Maar zo’n samenwerking heeft ook valkuilen. Als ervaringsdeskundigen deelden de twee veel tips over samenwerken.

Dit deze ze aan de hand van acht scènes en drie projecten: de Facebookrellen, het faillissement van SC Veendam en de locatiekeuze voor een ziekenhuis in Oost-Groningen. Een verhaal dat begon bij een telefoontje van Bas aan Arnoud met het voorstel om samen te werken bij verhalen naar aanleiding van de Facebookrellen.

Waarom zou je gaan samenwerken? En dan ook nog eens met de concurrent? Omdat je niet alles alleen kunt. En je staat samen sterker zodat partijen hun verhaal niet kunnen spinnen bij de concurrent.

Maar het is niet altijd koek en ei. Want wat doe je als je een krantenartikel voor de dag erop hebt gepland en RTV Noord belt dat ze het eerder online zetten? Of wanneer een (jaloerse of buitengesloten) collega met het onderwerp aan de slag gaat en een verhaal maakt dat je daardoor exclusief brengt?

Om allebei aan een onderwerp te kunnen werken, raden Bodde en Van der Sluis aan om met een digitale vorm te werken. Bijvoorbeeld Google Drive. Maak een map aan met alle nuttige documenten, eentje met een werkstructuur en eentje voor de producten (de verhalen).

Ook werkt het duo altijd met een hypothese. Naast een digitale omgevingen raden de concullega’s ook aan om één of twee dagen per week in dezelfde ruimte samen te werken.

De tips zijn terug te vinden in de bijbehorende presentatie.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk