Kenniscentrum

RO2015 verslag: Samenwerken in de regio

Titel: Samenwerken in de regio
Datum: 18 april 2015
Trainer: Arnoud Bodde en Bas van der Sluis
Verslag: Guusje Tromp

Arnoud Bodde werkt bij RTV Noord, Bas van der Sluis bij het Dagblad van het Noorden. Hun samenwerking rond de Facebookrellen in Haren (Project X) resulteerde in een Tegel. Maar zo’n samenwerking heeft ook valkuilen. Als ervaringsdeskundigen deelden de twee veel tips over samenwerken.

Dit deze ze aan de hand van acht scènes en drie projecten: de Facebookrellen, het faillissement van SC Veendam en de locatiekeuze voor een ziekenhuis in Oost-Groningen. Een verhaal dat begon bij een telefoontje van Bas aan Arnoud met het voorstel om samen te werken bij verhalen naar aanleiding van de Facebookrellen.

Waarom zou je gaan samenwerken? En dan ook nog eens met de concurrent? Omdat je niet alles alleen kunt. En je staat samen sterker zodat partijen hun verhaal niet kunnen spinnen bij de concurrent.

Maar het is niet altijd koek en ei. Want wat doe je als je een krantenartikel voor de dag erop hebt gepland en RTV Noord belt dat ze het eerder online zetten? Of wanneer een (jaloerse of buitengesloten) collega met het onderwerp aan de slag gaat en een verhaal maakt dat je daardoor exclusief brengt?

Om allebei aan een onderwerp te kunnen werken, raden Bodde en Van der Sluis aan om met een digitale vorm te werken. Bijvoorbeeld Google Drive. Maak een map aan met alle nuttige documenten, eentje met een werkstructuur en eentje voor de producten (de verhalen).

Ook werkt het duo altijd met een hypothese. Naast een digitale omgevingen raden de concullega’s ook aan om één of twee dagen per week in dezelfde ruimte samen te werken.

De tips zijn terug te vinden in de bijbehorende presentatie.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk