Nieuws & Artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 9 juni 2023, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 142 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de aanmoedigingsprijs.

Op maandag 22 mei om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

“We vieren de eerste verjaardag van een kindje dat nog steeds in de couveuse ligt.” Aldus vanmorgen Serv Wiemers, lid van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), tijdens een webinar ‘1 jaar Wet open overheid’.

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

Mannen zijn niet alleen oververtegenwoordigd in de onderzoeksjournalistiek. Ze verdienen ook meer. Verder valt op dat er binnen redacties steeds meer ruimte is voor onderzoeksjournalistiek, al is er op diezelfde redacties nog steeds een gebrek aan diversiteit. Dat blijkt uit het eindrapport ‘Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022’.

Met veel genoegen kunnen we melden dat er zich meerdere kandidaten hebben gemeld voor het bestuur van de VVOJ. Ook stelt zittend bestuurslid en penningmeester Jef Poortmans zich herverkiesbaar.

Een kleine 30 journalisten kwamen af op de eerste regionale trainingsmiddag van de VVOJ voor lokale en regionale onderzoeksjournalisten. Deelnemers uit Vlaanderen, Zeeland, Brabant maar ook uit de kop van Noord-Holland en de Veluwe. Het diverse gezelschap en de kleinschaligheid zorgde voor levendige interactie bij de verschillende programmaonderdelen.

Op deze lijst staan – per categorie – de 10 beste onderzoeksverhalen van België en Nederland. Op dinsdag 9 mei heeft de jury per categorie drie genomineerden bekendgemaakt. De winnaars worden op vrijdag 9 juni bekendgemaakt én bekroond tijdens de Uitreiking in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.