Scholing

Nieuwe beurs om van te leren

17505411634_4442cddd6f_b

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten komt met een nieuwe beurs in het kader van de Regeling Talentontwikkeling. Journalisten kunnen geld aanvragen voor trainingen, studiereizen, conferenties en nog veel meer. De eerste vier beurzen gaan naar de genomineerden voor de VVOJ Aanmoedigingsprijs 2018.

Sylvana van den Braak en Simone van Peek, Kasper Hoethals en Daniël Verlaan krijgen ieder €1000 euro uit de nieuwe regeling. Zij zijn de makers van drie producties die de vakjury van De Loep 2018 nomineerde voor de VVOJ Aanmoedigingsprijs voor talent tot en met 30 jaar. Wie de prijs wint, dat wordt vrijdag 22 maart bekendgemaakt, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek. Dan wordt ook De Loep 2018 uitgereikt, dé prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen, in de categorieën Controlerende, Opsporende en Signalerende Onderzoeksjournalistiek. Over De Loep en de Avond van de Onderzoeksjournalistiek lees je alles op deze speciale Loep-website.

De Beurs Expertisebevordering waaruit de genomineerden voor de Aanmoedigingsprijs nu de eerste vouchers krijgen, maakt deel uit van de nieuwe Regeling Talentontwikkeling. Hierin zit €600.000 van de vijf miljoen die in het regeerakkoord van oktober 2017 werd gereserveerd voor stimulering van de onderzoeksjournalistiek.

De beurs is bedoeld voor journalisten die minimaal twee jaar in het vak zitten en hun kennis op het gebied van de onderzoeksjournalistiek willen verdiepen of actualiseren. Hiernaast komt er nog de Beurs Jong Talent voor pas afgestudeerden. Zij kunnen met dit geld een tot twee jaar betaald aan de slag bij een professionele onderzoeksredactie.

Op de site van het Fonds BJP lees je meer over de Regeling Talentontwikkeling en over de al eerder opengestelde Regeling Onderzoeksjournalistiek.

 

 

Gerelateerde artikelen

Steeds meer redacties zien het belang in van eigen onderzoek, van eigen onthullingen en onderscheidende achtergrondjournalistiek. Intussen zijn veel redacties meer gaan doen met minder mensen. Om hun bij dat onderzoek te ondersteunen en versterken, hebben NVJ Academy en VVOJ samen de leergang Zoek Het Uit — leidinggeven aan journalistiek onderzoek opgezet. Een beproefd programma: komend najaar alweer de derde editie.

De inschrijftermijn voor de leergang Zoek Het Uit – leidinggeven aan journalistiek onderzoek, sluit maandag 5 juli aanstaande. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Dus heb je een leidinggevende functie op een redactie en wil je met eigen nieuws, achtergronden en onthullingen onderscheidend zijn, of ken je iemand anders met belangstelling om mee te doen aan de leergang, komend najaar? Klik dan hier

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk