Scholing

Nieuwe beurs om van te leren

17505411634_4442cddd6f_b

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten komt met een nieuwe beurs in het kader van de Regeling Talentontwikkeling. Journalisten kunnen geld aanvragen voor trainingen, studiereizen, conferenties en nog veel meer. De eerste vier beurzen gaan naar de genomineerden voor de VVOJ Aanmoedigingsprijs 2018.

Sylvana van den Braak en Simone van Peek, Kasper Hoethals en Daniël Verlaan krijgen ieder €1000 euro uit de nieuwe regeling. Zij zijn de makers van drie producties die de vakjury van De Loep 2018 nomineerde voor de VVOJ Aanmoedigingsprijs voor talent tot en met 30 jaar. Wie de prijs wint, dat wordt vrijdag 22 maart bekendgemaakt, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek. Dan wordt ook De Loep 2018 uitgereikt, dé prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen, in de categorieën Controlerende, Opsporende en Signalerende Onderzoeksjournalistiek. Over De Loep en de Avond van de Onderzoeksjournalistiek lees je alles op deze speciale Loep-website.

De Beurs Expertisebevordering waaruit de genomineerden voor de Aanmoedigingsprijs nu de eerste vouchers krijgen, maakt deel uit van de nieuwe Regeling Talentontwikkeling. Hierin zit €600.000 van de vijf miljoen die in het regeerakkoord van oktober 2017 werd gereserveerd voor stimulering van de onderzoeksjournalistiek.

De beurs is bedoeld voor journalisten die minimaal twee jaar in het vak zitten en hun kennis op het gebied van de onderzoeksjournalistiek willen verdiepen of actualiseren. Hiernaast komt er nog de Beurs Jong Talent voor pas afgestudeerden. Zij kunnen met dit geld een tot twee jaar betaald aan de slag bij een professionele onderzoeksredactie.

Op de site van het Fonds BJP lees je meer over de Regeling Talentontwikkeling en over de al eerder opengestelde Regeling Onderzoeksjournalistiek.

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk