Nieuws, Scholing

14 april: trainingsmiddag regionaal onderzoek

robin-trochsler-qT6IwvRGxK0-unsplash

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Programma:

De middag wordt gepresenteerd door journalist, podcastmaker en gespreksleider Frederique de Jong

Met:

  • De gereedschapskist van de dataexpert – Hoe gebruik je data van sociale media? Stijn Peeters doet onderzoek naar sociale media aan de Universiteit van Amsterdam. Hij demonstreert 4CAT en Zeeschuimer, twee zelfontworpen sociale media scrapers.
  • Onderzoeksjournalistiek in de regio: kan dat niet een onsje meer? Een debat met o.a. Corine de Vries, hoofdredacteur regionale dagbladen bij Mediahuis.
  • Het verhaal achter het speurwerk. Hoe doe je onderzoek naar asielzoekers? Sanne Hoeks en Wim Heesterbeek van Omroep Brabant ontdekten dat er grote verschillen bestaan in de gemeentelijke steun voor asielzoekers. Ze vertellen hoe ze hun onderzoek hebben aangepakt, wat de hobbels en tegenvallers waren en hoe ze tot de opvallende uitkomsten zijn gekomen.
  • Bartel Volckaert over zijn hyperlocal As Gau Paust, het online ‘magazine voor de meedenkende Mechelaar’.

 

Rozemarijn van Kalmthout, Projectcoördinator bij het Fonds Pascal Decroos zal vertellen over het beursprogramma Lage Landen.

Locatie:

Boven Breda (boven restaurant Popocatépetl) 

Schoolstraat 2 , 4811 WB Breda

“Onderzoeksjournalistiek in de regio: kan dat niet een onsje meer? ”

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk